Петър Волгин: Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

Петър Волгин: Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

Петър Волгин, който е на втора позиция в евролистата на „Възраждане“, беше гост вчера в собственото си предаване по БНР. Той седна на стола на интервюирания, а въпросите му задаваше неговата колежка Силвия Великова!

 Двамата радиоводещи на предаването „Политически НЕкоректно“ по „Хоризонт“ направиха спектакъл, тъй като е малко необичайно Волгин да бъде в ролята на разказвач на собствените си планове. „Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни“, заяви Петър Волгин, като обясни кое го е накарало да приеме поканата на „Възраждане“ за участие в евроизборите. Той се обоснова, че „Възраждане“ е единствената партия, която има смелост, и въобще смее да се опълчи на статуквото. Не само на българското, но и на европейското статукво. „Как няма да харесвам партия, която Урсула фон дер Лайен не харесва и се страхува от нея“, уточни Волгин иронично.

Темата за трудния избор дали да останеш на работа или да изразяваш свободно мнението си е фундаментална за професията журналист. Силвия Великова обясни на слушателите, че именно присъствието на Петър Волгин в БНР е доказателство, че има плурализъм. Но Волгин определи спряното интервю с руския посланик Митрофанова като „най-ярката проява на цензура в последните 35 години в България“. Той отбеляза, че в момента има „цензурно менгеме“. На провокативния въпрос на водещата дали Волгин смята да усвои лексиката на „Възраждане“ кандидатът за евродепутат отговори, че ще продължи да бъде „политически НЕкоректен“. И посочи, че при разговорите си с председателя  на „Възраждане“ Костадин Костадинов са коментирали свободата на себеизразяване и условията на политическо взаимодействие.

„Можеш да правиш всичко, което поискаш, и да бъдеш толкова некоректен, колкото си сега!“, това са били думите на Костадин Костадинов към Петър Волгин, когато са обсъждали възможността Волгин да участва в листата на „Възраждане“.  Кога Волгин е решил, че може да смени попрището си на журналист с това на политик? „Това стана пред очите на всички“, заяви Волгин. И добави: „Ние не сме в нормална ситуация. Ако искаме да запазим малкото останала свобода на словото, ние трябва да изпращаме в българския парламент, както и в европейския хора, които обичат свободата. Защото ние всъщност непрекъснато изпращаме хора, които не обичат свободата. Които просто слушат и изълняват нареждания. Виждаме едни хора, които са сложени там, за да натискат копчета. А аз искам хора, които да отстояват правото на различност. Трябва да се съпротивляваме срещу начина, по който ЕС изглежда в момента. Защото този ЕС в момента няма нищо общо със съюз на свободни, независими държави. ЕС се е превърнал в механизъм за смачкване на различието..

Актуално

„Възраждане“ дава Манол Пейков на  Прокуратурата за финансови злоупотреби

Кръстьо Врачев: Реализацията на проект “Въча” е крайно необходима

Коста Стоянов от „Възраждане“: Няма да позволим рибарския бранш да бъде унищожен

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!