Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна с  декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства 

Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна с  декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства 

Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна представиха декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства. Документът беше изчетен в рамките на провеждащата се днес сесия на Общинския съвет във Варна, съобщиха от политическата организация.
В декларацията се акцентира върху рисковете за българската икономика и в частност – туристическия и рибарския сектор, които ще бъдат най-пряко засегнати от приемането на този закон.
Ето какво казаха съветниците от трибуната на местния парламент във Варна:
„Преди няколко дни беше приет поредният лобистки законопроект за възобновяеми енергийни източници във водите на Черно море.
Законопроект, който обслужва  кръговете олигарси и компании, но по никакъв начин не защитава интересите на хората, държавата и общините в сектори като рибарство и туризъм.
Законопроектът беше приет без обществено обсъждане, без да бъдат поканени заинтересованите страни, без да бъдат питани кметовете и общинските съветници на общините по българското Черноморие.  Въпросният законопроект за ВЕИ в морските пространства е опасен за българската енергийна система, за българския туризъм и биоразнообразието. Опасен е за здравето на хората, за морските обитатели и за птиците.
Така наречените инвеститори, решили да построят 3 гигавата вятърен парк няма да платят и стотинка на държавата, за това че използват акваторията ѝ, а държавата ще изкупува произведената електрическа енергия по фиксирана преференциална цена.
Най-тежко засегнат и на практика закрит ще бъде целия отрасъл Рибарство.
Рибарството е дългогодишен и традиционен поминък в Община Варна. Това е история, бит и култура, които ще бъдат заличени, включително и с желанието на настоящата администрация да натовари варненските рибари с непосилни пристанищни такси.
В публикуван през 2023 година Специален доклад на Европейската сметна палата се предупреждава, че енергията от възобновяеми източници в морето може да навреди на морската среда. Посочва се, че Европейската комисия не е оценила потенциалното отражение върху околната среда, в т.ч. изместването на някои биологични видове и промените в структурата на популациите, наличието на храна или миграционните модели, наред с други последици.
 В доклада се изразяват опасения, че растежът на  енергията от възобновяеми източници в морето в Европа може да навреди на морската среда и на екосистемите.
Проектите за изграждане ясно показват, че ветрогенераторите ще бъдат инсталирани в непосредствена близост до бреговата ивица. Разположени по този начин, при височина на ветрогенераторите 150 – 200 метра, те ще се виждат по цялото крайбрежие, чак до нос Калиакра.
Това ще повлияе изключително негативно и на сектор Туризъм.
Крайно време е да защитим Варна, варненци и местния бизнес!“
Георги Георгиев от „Възраждане“ се обърна към съветниците с думите:
 
„Не мога да повярвам и не искам да повярвам, че във Варна има хора, които заради лични амбиции са готови да се противопоставят на развитието на икономиката и одобряват такъв проект, който ще е удар и срещу туризма, и срещу рибарския сектор! Всички ние трябва да работим в името на варненци, а не на частните интереси“
След изчитането на декларацията от общинските съветници от „Възраждане“, въпросът беше поставен и от други общински съветници, и представители на туристическия бранш, рибари и природозащитници.
Общински съвет – Варна се обяви в подкрепа на браншовите организации от сектори „Туризъм“ и „Рибарство“, които настояват за оттегляне на законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Законът предвижда изграждане на ветрогенератори в Черно море.
Решението бе подкрепено с 38 гласа „за“, 4 „против“ и 6 „въздържал се“.

 Гласувана бе декларация, подкрепяща искането на браншовите организации за оттегляне на законопроекта, която ще бъде изпратена до Народното събрание.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!