Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна с  декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства 

Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна с  декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства 

Общинските съветници на „Възраждане“ във Варна представиха декларация срещу приетия законопроект за ВЕИ в морските пространства. Документът беше изчетен в рамките на провеждащата се днес сесия на Общинския съвет във Варна, съобщиха от политическата организация.
В декларацията се акцентира върху рисковете за българската икономика и в частност – туристическия и рибарския сектор, които ще бъдат най-пряко засегнати от приемането на този закон.
Ето какво казаха съветниците от трибуната на местния парламент във Варна:
„Преди няколко дни беше приет поредният лобистки законопроект за възобновяеми енергийни източници във водите на Черно море.
Законопроект, който обслужва  кръговете олигарси и компании, но по никакъв начин не защитава интересите на хората, държавата и общините в сектори като рибарство и туризъм.
Законопроектът беше приет без обществено обсъждане, без да бъдат поканени заинтересованите страни, без да бъдат питани кметовете и общинските съветници на общините по българското Черноморие.  Въпросният законопроект за ВЕИ в морските пространства е опасен за българската енергийна система, за българския туризъм и биоразнообразието. Опасен е за здравето на хората, за морските обитатели и за птиците.
Така наречените инвеститори, решили да построят 3 гигавата вятърен парк няма да платят и стотинка на държавата, за това че използват акваторията ѝ, а държавата ще изкупува произведената електрическа енергия по фиксирана преференциална цена.
Най-тежко засегнат и на практика закрит ще бъде целия отрасъл Рибарство.
Рибарството е дългогодишен и традиционен поминък в Община Варна. Това е история, бит и култура, които ще бъдат заличени, включително и с желанието на настоящата администрация да натовари варненските рибари с непосилни пристанищни такси.
В публикуван през 2023 година Специален доклад на Европейската сметна палата се предупреждава, че енергията от възобновяеми източници в морето може да навреди на морската среда. Посочва се, че Европейската комисия не е оценила потенциалното отражение върху околната среда, в т.ч. изместването на някои биологични видове и промените в структурата на популациите, наличието на храна или миграционните модели, наред с други последици.
 В доклада се изразяват опасения, че растежът на  енергията от възобновяеми източници в морето в Европа може да навреди на морската среда и на екосистемите.
Проектите за изграждане ясно показват, че ветрогенераторите ще бъдат инсталирани в непосредствена близост до бреговата ивица. Разположени по този начин, при височина на ветрогенераторите 150 – 200 метра, те ще се виждат по цялото крайбрежие, чак до нос Калиакра.
Това ще повлияе изключително негативно и на сектор Туризъм.
Крайно време е да защитим Варна, варненци и местния бизнес!“
Георги Георгиев от „Възраждане“ се обърна към съветниците с думите:
 
„Не мога да повярвам и не искам да повярвам, че във Варна има хора, които заради лични амбиции са готови да се противопоставят на развитието на икономиката и одобряват такъв проект, който ще е удар и срещу туризма, и срещу рибарския сектор! Всички ние трябва да работим в името на варненци, а не на частните интереси“
След изчитането на декларацията от общинските съветници от „Възраждане“, въпросът беше поставен и от други общински съветници, и представители на туристическия бранш, рибари и природозащитници.
Общински съвет – Варна се обяви в подкрепа на браншовите организации от сектори „Туризъм“ и „Рибарство“, които настояват за оттегляне на законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Законът предвижда изграждане на ветрогенератори в Черно море.
Решението бе подкрепено с 38 гласа „за“, 4 „против“ и 6 „въздържал се“.

 Гласувана бе декларация, подкрепяща искането на браншовите организации за оттегляне на законопроекта, която ще бъде изпратена до Народното събрание.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!