Държава под наем – без наем или?

Държава под наем – без наем
или
На тях това им върши работа.

Последно време, предвид обезлюдяването на цели региони, наблюдаваме т.н. тенденция имот под наем без наем. Собствениците не могат да ползват и поддържат имота си и го предоставят безплатно на друг. Целта е някой да го пази и поддържа, като в замяна го ползва свободно.

Ние можем ли да пазим и поддържаме държавата си?

Основна част от стратегията за икономическото ни развитие днес е привличане на чуждестранни инвеститори. Чакаме да ни подарят, а те идват за да получат.

Природни блага на България са подарени под формата на дългогодишни концесионни такси.

Изникнаха военни бази, които уж са на наша територия, а достъпът до тях е забранен.

Медиите уж трябва да информират, а манипулират.

Съдебната система е уж независима, ама не точно.

Еврофондовете уж трябва да генерират развитие, а пълнят офшорни сметки.

Правителството уж е българско, а не работи за България.

В парламента има патриоти, ама не български.

Неусетно се оказва, че държавата ни е дадена под наем и то без наем. Уж е наша, а други ползват всичко в нея.

Какво сме днес – парцел , площадка, склад, терен или инкубатор?

Мантрата чуждестранни инвеститори не работи. Цялата мощ на държавата е впрегната да обяснява как ще се оправим, когато дойдат повече и повече чуждестранни инвеститори.
Инвестиционната активност е нещо добро, но нека си го кажем, инвеститорите не идват за да развиват България. Идват за да спечелят, което е нормално и заради което им трябват евтини ресурси. Те нямат интерес България да достигне бързо средния европейски стандарт, защото това означава по-високи разходи и по-ниска печалба.

Един и същ труд на офис служител в България и в Австрия струва 6 до 10 пъти повече при подобни цени в хипермаркетите и мн. по-добра социална среда.

Правителството и другите слуги имат нужда да сме евтини. Те са инструмент, който превръща нас в ресурс - евтин ресурс.

Повечето международни корпорации договарят доставките си на глобално ниво. Т.е. клоновете им получават доставки, поръчани и договорени от централата. Така на национално ниво купуват само ресурси, дребни консумативи и труд.

Силните държави са наясно с това и договарят концесиите, условията за достъп до пазарите и ресурсите си отговорно. Концесии, от които държавата печели повече от това сама да организира дейността. Печели тя, предприемачите и работниците й. Това е нормалната икономическа логика.
Пазарната логика в Китай, САЩ, Русия и Турция е За да продаваш нещо, трябва да го произвеждаш тук. В същото време България и ЕС стабилно внасят. Производителите в България нямат конкурентно предимство пред тези от трети страни извън ЕС. Уж сме в един съюз, а българските производители следва да се конкурират наравно с всички останали от Пакистан, Индия, Турция, Китай и тн, включително и за българския пазар...

Нашият пазар прилича на запустял селски двор в който всеки може да дойде, да засее малко тикви и да си ги отнесе. Е, това, че не е платил наем на собственика, това, че е отровил земята с торовете си, това, че е хвърлил някакви стотинки на селяните да му ги изкопаят и оберат е напълно нормално при положение, че Дворът няма Стопанин!

Заради всичко това по медиите с ентусиазъм обявяват, че в бюджета е планиран 3% ръст на икономиката и го считат за добра новина. Ура...?!? Слугите цъкат с език и пляскат...

Това е нормален икономически ръст за еврозоната, но там стандартът на живот е човешки.
За всички, освен нас българите, тази ситуация е изгодна. Както се казва не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава.

Икономическите експерти ни убеждават, че по-голям ръст от този в еврозоната е невъзможен. В същото време Румъния отбелязва около 5.4 % ръст и се очертава като бъдещ хегемон на Балканите. Защото там се произвежда и има едно цяло правителство в затвора.

Тук не се произвежда и правителството още е на свобода. Трябва да променим и двете.

Жизненият стандарт е бележника на всяко управление. Оценката я даваме всички, но накрая гласуват само послушните. Затова продължаваме да сме в блатото.

Слугинажната икономическа политика, ще води до слугинажни резултати.

Няма да имаме свободен пазар, няма да имаме конкуренция, няма да имаме български производители, няма да имаме български марки, продавани в целия свят, както и силни български корпорации, просто защото не го искаме и си търпим!

Затова няма да имаме влакове стрели, няма да имаме магистрала Хемус, няма да пътуваме до всяка точка на света в свободното си време, няма да имаме достойни пенсии, няма да имаме достоен живот!

Не са виновни те. Ние сме!
Да обърнем икономическия фокус от Високата Порта – Брюксел към малкия производител в България. Да използваме пазара на ЕС, като инструмент за развитие, не такъв инструмент да бъдем ние.

Да осъзнаем, че от покупките на всеки от нас зависи оцеляването на един български производител. Наливаме вода или пясък в мелницата му.

Вместо яйца от Полша, мед от Украйна, зеленчуци от Египет и какво ли още не от Турция и Китай, да изберем тези от производител в България.
Няма нужда да налагаме 60% български продукти в хипермаркетите, ако сами започнем да купуваме само тях. Те ще ни ги предложат сами.

Купувайте и пазете българското, за да живеем всички по-добре.

Произвеждайте за да живеят децата ви по-добре.

Време е да станем отново Стопани на Двора си или скоро ще молим да ни позволят да му се радваме!

Георги Георгиев

зам. Председател на Възраждане

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com