Възраждане за българското село

През август 2020г. д-р Костадин Костадинов - председател на Възраждане, посети село Черни Вит по покана на Милен Маринов - председател на структурата на Възраждане в Червен бряг.

muzej ch statiq
Милен Маринов – 34-годишен представител на поколението, което израсна в годините на преход и спорна демокрация в България. Образован /”мениджмънт на туризма”/ и неработещ по специалността си като мнозина други. Детските и ученическите му години минават в Червен бряг и Плевен. Студентските – във Варна. След тях решава да приложи наученото в семейния бизнес, локализиран в Червен бряг. Смята бизнесът си за успешен дотолкова, доколкото все още го има, въпреки убийствената държавна политика на всички правителства досега по отношение на дребния бизнес.

През месец април 2019-та година е избран за председател на Възраждане – Червен бряг. Tака Милен Маринов става първият учредител на първата структура на Възраждане в област Плевен.

Бизнесменът Милен Маринов: "Когато обичаш - даряваш!"

Това заяви Милен Маринов, председател на „Възраждане” – Червен бряг, по време на дарението, което направи в с. Черни Вит, община Тетевен. Изборът на дата за дарителския акт не е случаен. 15-ти август, Успение Богородично, когато се чества храмовият празник на църквата в Черни Вит, носеща името на Света Богородица.

За реализацията на дарителския акт заслуга има кметът на селото – г-жа Цветослава Христова, която съдейства да бъде отворена музейната сбирка, където се извърши дарението. То беше прието от председателя на черновитското читалище Илиан Христов. Същият благодари за жеста и разказа историята на музейната сбирка, експонатите в нея и даренията, които са направени през годините от различни хора, свързани житейски със село Черни Вит.

Милен Маринов обясни пред медиата, защо прави това дарение: „Заради детските ми спомени как тичах по ливадата, за къщата дето най-обичахме да ядем на чардака, и гората зад къщата, дето скитах.

Но най-много заради майка ми, която като ѝ е мъчно иска да дойде в Черни Вит, като ѝ е весело – пак. От нея знам колко е обичала баба си Пена, на която е кръстена. И още я обича. Знам, че майка ми е родена и расла в къщата в Дъскот, и знам колко плака като разбра, че е продадена.

С майка ми и баща ми не един път съм бил на трапезата на чичо Марин и леля Лалка. Много пъти са ме посрещали чичо Гошо и леля Мика от Дъскот.

Заради всичко това реших да направя нещо, с което да се отблагодаря за преживените мигове, които съм имал тук. Заради наученото от майка ми и чичо Маринчо – да си знам корена. И аз го знам – черновитски е. И се гордея с него.”

Милен Маринов дари 9 диска с песните на Марин Иванов. Волята му е 1 да бъде за „леля Лалка”, съпругата на Марин Иванов, по 1 диск за кмета на селото, председателя на местното читалище, Ваня Делийска и Цветан Димитров, също черновитчени. Останалите дискове – за читалището в селото, за да бъдат на разположение на хората.

Другото дарение е книгата „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Ценното на тази книга е библиографската ѝ рядкост, тъй като е издание от 1949 година. Другото ценно е предговора към изданието, написан от забравения днес автор Людмил Стоянов.

Най-емоционалното дарение, направено от Милен Маринов, е сукманът на прабаба му – Пена Гребенска. Неупотребяван, ръчно шит, съхранен до наши дни. Волята на дарителя е този сукман да бъде изложен в експозицията на музейната сбирка, като съхранен артефакт от бита на хората в с. Черни Вит.

Milen sukman statiq
На скромната церемония по дарението присъстваха членове на семейството, представители на кметството и читалището, приятели. Един от тях, д-р Костадин Костадинов, направи дарение 12 учебника „Родинознание 1 – 4 клас”, чийто автор е самият той. При връчване на дарението д-р Костадинов сподели: „Това е учебник, който съдържа исторически факти и събития, в повечето случаи премълчавани от официалната ни история. От този учебник децата не само ще научат за премълчавани исторически факти, но и ще се почувстват повече българи след прочетеното.”

Д-р Костадинов пожела част от учебниците да бъдат дарени на училището в селото, останалите – за читалищната библиотека. По 1 учебник получиха и присъстващите на мероприятието.

Kostadinov Ch statiq
На церемонията по дарителската акция присъства и бившият кмет на село Черни Вит – Цветан Димитров. Той не само показа, но и разказа историята и значението на уникалното „Зелено сирене”, което може да се прави само тук, заради особеностите на климата в този балкански край. Присъстващите опитаха 3 вида сирена с различен срок на зреене.

Срещата завърши с поет ангажимент от страна на Милен Маринов да помага и за в бъдеще на село Черни Вит, с каквото може – идеи, средства, дарения.. Защото, когато обичаш – даряваш.

А Милен Маринов обича Черни Вит.

Източник: www.plevenpress.com

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com