Инж. Николай Дренчев от Възраждане: Протестът има една цел – ОСТАВКА

Преди шест месеца с протестите на Възраждане започна пробуждането на гражданското общество. Тогава на площада бяхме само ние. Призовавахме всички партии да ни подкрепят, но никой не се отзова.

Шест месеца се борихме сами със статуквото и призовавахме за обединение. Бяхме жертви на полицейски произвол и политически натиск от всевъзможни институции.

Статуквото беше безпощадно. И използваше целия медиен и институционален апарат, за да опита да ни компрометира.

Правиха ни проверка след проверка, но не откриха нищо. Разследвани бяхме от Икономическа полиция, СДВР, МВР, ГДБОП, КПКОНПИ, Сметната палата, Прокуратурата и накрая ДАНС започна масирана атака с една едничка цел – заличаването на Възраждане.

Причината е в това, че сме реална опозиция. Възраждане се отличава от всички останали политически организации със своята кауза, за която работят български граждани-доброволци. При нас няма пари и лични интереси, а има обединение на милеещи за родината българи, които работят безплатно със собствени сили и всеки според възможностите си за просперитета на България.

Шест месеца никой не подкрепи българските граждани, никоя партия не застана до нас.

Днес обаче е различно. Днес има обединение. Случва се това, за което Възраждане се бори малко повече от половин година.

Това обединение е гражданско и е необходимо да го запазим такова до осъществяването на нашата единствена цел – оставка на правителството и главния прокурор. Едва след постигането на тази първа крачка към промяната могат всички партии да изразяват различни позиции и да се борят за избирателя.

Ние от Възраждане знаехме и очаквахме, че ще се появят хора, които ще се опитат „да яхнат” протеста. Ще се появят желаещи да говорят от името на хилядите граждани, излезли на площада в търсене на нормален живот. Ще се появят желаещи да осребрят енергията на гражданите!

Ние от Възраждане, като обединение на граждани-доброволци, призоваваме: Протестът да остане граждански, защото политическо и гражданско не са различни неща. Дълг на всеки български гражданин е да се занимава с политика и да допринася за просперитета на Родината.

Скоро чествахме 170 години от рождението на Иван Вазов - патриархът на българската литература. Вазов е бил депутат, бил е заместник-председател на Народното събрание, бил е министър. Честваме го и до днес.

Политик не е мръсна дума, тя е възприемана като такава на база на опита ни от политиците на прехода. Необходима е политика в страната, защото няма въпрос, възникнал в Народното събрание, който да има решение извън него. Необходими са нови и честни хора, които досега не са управлявали държавата. Ние гражданите трябва да поемем политическата отговорност и да разберем едно: Трябва да продължим без политици, които вече са били в Народното събрание през последните 30 години. Без политици, които са участвали в кабинета Борисов 1,2 и 3.

Днес ги виждаме сред нас. Тези хора се опитват да разводнят протеста, да го разпръснат, да ни доведат отново до състояние на безнадеждност. Това не трябва да го позволяваме! Призоваваме ви да продължим протеста както досега. На мястото, от което започна. В София това е Президентството.

Днес виждаме как политици обикалят националните медии, които статуквото им предоставя, за да говорят за „законност и демокрация“. Политици, които са управлявали и вече 30 години по един или друг начин присъстват в Народното събрание. Политици, които са били министри в кабинета на този, срещу когото протестират. Поредните, които искат да отклонят гражданската енергия, да я разсеят.

За да не позволим да прахосат усилията ни, за да не ни употребят за користни цели, за да не ни изведат под фалшив флаг от мястото, където се решава съдбата ни – трябва да помним и отстояваме първоначалната си позиция.

А тя, както всички знаем, беше заявена от Президента в първия ден, когато хиляди граждани спонтанно се стекоха пред президентството, погнусени от нахлуването на прокуратурата там.

Президентът каза: МУТРИ – ВЪН!

Това трябва да е изискването на нашия протест – нищо повече и нищо по-малко!

Мутри вън – следва да се разбира като оставка – на главния прокурор и на правителството, чиято креатура е той!

Хората на площада са събрани с едно искане: ОСТАВКА!

Всички други добри идеи – да излекуваме болните, да нахраним гладните, да въведем електронно гласуване, да променим конституцията, кодексите, законите, може да са прекрасни сами по себе си, но сега не им е времето и мястото! Нашето искане е само едно: ОСТАВКА! Всяка добавка на нови искания или нечии въжделения разводнява, разсейва, разделя и противопоставя протестиращите. Един иска едно, друг друго, чудесно е, че всички сме различни, чудесно е, че в критичен момент като този можем да се обединим около наистина важното, а в случая то е само едно: ОСТАВКА!

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com