Проф. Стив Ханке потвърди това, което ние от Възраждане заявихме през 2018 г.

Още през 2018 г. ние от Възраждане се обявихме категорично против въвеждането на механизма ЕРМ 2. Застанахме зад правото на референдум, чрез който българските граждани да определят дали да бъде заменен лева с еврото. 221 000 българи поставиха подписа си, чрез който изразиха желание да бъдат попитани коя да бъде националната единица за разплащане в страната ни. За валидни бяха преброени от ГРАО 190 000 подписа, тъй като останалите граждани не предоставиха Единен Граждански Номер (ЕГН). И така, властимащите, разпространявайки слуха, че ЕГН-то не бива да се предоставя при подписки, осуетиха опита за въвеждането на Референдум, тъй като без ЕГН подписите са невалидни.

Днес това има своите последици, тъй като България влиза в ЕРМ 2 – съдбоносно за страната ни решение, без ние, гражданите, да имаме право да упражним гласа си. Еврото замества лева тихомълком и набързо само на базата на гласуване в парламентарната зала. Едно телевизионно предаване, вероятно, за да внесе „успокоение“ сред българския народ, интервюира проф. Стив Ханке – бащата на валутния борд. Той безкомпромисно и категорично осъжда действията на българското правителство като неправилни и дори водещият не бе в състояние да го провокира да посочи дори само една положителна страна на ЕРМ 2 към този момент на икономическо развитие на България. Защото положителна страна няма! Проф. Ханке посочва, че системата на валутния борд е по-добра за България, както и левът, защото налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в страната ни. Те не могат да вземат пари от Централната банка. Ето защо от 1997 г. България се представя чудесно от фискална гледна точка. Тя е лидер сред страните в Европейския съюз с нисък дефицит, а съотношението държавен дълг – брутен вътрешен продукт (БВП) е ниско. В момента с валутния борд и лева, България има суверенитет относно паричната си система. Ако нещо се случи с еврото, държавата ни може да промени резервната валута на злато или друго.

Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервът е в България, а ако преминем към еврото, голямата част от резерва ни ще бъде изпратен във Франкфурт и ще се контролира частично от Европейския съюз и Европейската централна банка. Освен това, влизайки в чакалнята ЕРМ 2, българското правителство няма да е в състояние да запази стабилността на лева, тъй като в нея действат правилата за до 15% отклонение от фиксирания курс на лева към еврото. Така и спестяванията на българите ще намалеят, за което ще е отговорно правителството.

„Нека да не забравяме, че влизането в механизма ЕРМ 2 е обратимо. Правителството се намира в края на своя мандат. То не се ползва с обществено доверие, поради многобройните скандали, които възникват вследствие на грешните управленски решения, взимани от некомпетентни хора, получили власт в него. Поради тази причина, когато то бъде сменено чрез предсрочни или редовни избори и ние от Възраждане започнем да управляваме, ще изкараме страната от валутния механизъм. Разбира се, ще подведем под съдебна отговорност за нарушаване на националните интереси хората, които в момента извършват деяния по замяна на лева с еврото, без да се допитат до народа с референдум“ – категорични сме от Възраждане.

До момента ние сме единствената политическа сила, която стои твърдо зад запазването на лева като суверенна валута.

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com