Защо управляващите продължават да мълчат?

Преди месец внесохме предложение в Министерски съвет за спиране на вноса и изгарянето на боклук в България. То е адресирано до министър-председателя – човекът, в чиято власт и правомощия е това решение.

С предложението си напомнихме, че в чл.4 ал.2 от Конституцията на Република България е записано, че: „Държавата гарантира живота и здравето на българските граждани“, в чл.52 ал.3 – „Държавата закриля здравето на гражданите“, а според чл.15 – „Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда“.

Законовият срок, в който трябваше да получим отговор на предложението си, изтече. Традиционно – отговор няма. Властимащите очевидно не уважават запитванията и предложенията на българските граждани, пренебрегват ги надменно и това ще доведе до своите последствия.

Преди дни германската телевизия ZDF направи репортаж, в който показва България като сметището на Европа и акцентира, че децата на българите страдат вследствие от изгарянето на боклук в страната ни и мръсния въздух, който съдържа висока концентрация на фини прахови частици.

Очевидно настоящото управление е не само вредно за страната ни, но и опасно за живота на българските граждани. Реално целият свят вижда опасността, в която се намира българският народ, но не и управляващите. Според тях всичко е наред и недоволството ни е някаква прищявка, от която властимащите трябва да бъдат зорко пазени от служителите на МВР.

През изминалия месец от Възраждане отправихме запитвания по актуални за България въпроси, свързани с кризи – до Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерски съвет.

След проведения от нас протест на 27 януари 2020 г., отговор беше получен единствено от МРРБ. За него е характерна липса на конкретност и яснота, но е показателно, че властта работи само под натиск. С поведението си управляващите поставят себе си не само над опозицията, но и над целия български народ. Министър-председателят и неговата администрация демонстрират поведение, показващо, че са над закона. Отъждествяват се с държавата, като си позволяват да коментират, че протестите против правителството са протести против държавността. Има разлика – правителствата се сменят, а държавността не. Протестите са против некомпетентното управление на кабинета Борисов 3 и риска, в който поставя България с недобре обмислените си решения.

Ние от Възраждане сме категорични, че липсата на диалогичност и чуваемост от страна на управляващите води до назряваща опасност от гражданско неподчинение, излизане на още повече хора по улиците, нестабилност, предизвикана от желанието на властимащите да управляват, въпреки изчерпания кредит на доверие от страна на народа, опозицията и президента. Решенията за България са в оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com