Възраждане иска чувствително орязване на партийните субсидии, но при едно условие

Трудно обясним за нас от Възраждане е телешкият възторг на медии и коментатори, които превъзнасят днешното предложение на министър-председателя Бойко Борисов за намаляване на партийните субсидии до размер на един лев за действително получен глас, явно забравяйки или удобно премълчавайки, че именно Възраждане е първата партия в България, която заговори открито по този въпрос.

Нещо повече, още при създаването си през 2014 г., ние от Възраждане включихме в учредителните си документи точка, третираща именно този проблем и предлагаща премахването на държавната субсидия за партиите или поне чувствителното й намаляване, а през 2017 г., по време на кампанията за парламентарните избори, обещахме, че ако получим право на държавно финансиране, ще даряваме средствата за каузи като борбата с демографската катастрофа и ниската раждаемост, от които държавата се е оттеглила напълно или поне силно е занемарила. Така и стана. Към настоящия момент Възраждане е един от най-големите дарители в България, а благодарение на нашата намеса, от 2017 г. досега са се родили десетки български деца.

Истината е, че въпросът за субсидията за нас е несъществен. Както споменахме по-горе, ние така или иначе не ползваме тези пари, а ги даряваме. Никой във Възраждане не получава заплата за дейността си в партията, дори председателя. Противно на широко разпространеното клише, че партия и политика могат да се правят само с много пари, ние доказахме обратното. Без да ползваме и един лев от субсидията, разчитайки само на собствените си средства и волните пожертвования на нашите членове и активисти, в продължение на две години ние развихме активна дейност и създадохме десетки структури из цялата страна. Ако преди две години по-голямата част от българите не бяха чували за нас, то днес, две години по-късно, Възраждане е вече една от най-ярките и разпознаваеми опозиционни политически сили в страната.

Така че при нас дилема не съществува. Ако трябва да бъдем съвсем конкретни, издръжката на една партия не струва и чак толкова много. По-големите разходи, свързани с пътуванията, наемите на зали и помещения за срещи с хората и агитационните печатни материали, могат спокойно да бъдат посрещнати от всяка една партия с реална, а не фиктивна членска маса. Щом Възраждане го прави, значи и другите могат. Единственото, което ще се промени за нас, е че ще имаме по-малко за даряване, а правителството на ГЕРБ и ВМРО повече за крадене.

Единственият разход, който малките партии, останали без държавно финансиране, няма да могат да посрещнат, за разлика от големите управляващи или управлявали партии, надули се като кърлежи с корупционни пари, са средствата за медии по време на избори. Там парите са колосални и нито една партия не е в състояние да ги покрие, разчитайки само на членския си внос или на даренията на собствените си активисти. Нещо повече, в случая с Възраждане ще се стигне дори до следния парадокс. След гласуването на промените, годишната субсидия за нас ще стане 38 000 лева. Изборният кодекс предвижда за партии нямащи право на държавно финансиране т.нар. „медийни пакети“, всеки един на стойност от 40 000 лева. В резултат, ще се стигне до това Възраждане да разполага с по-малко пари за медийна реклама, отколкото някоя новорегистрирана и никому неизвестна партия или коалиция от анонимници, създадена само за да усвои парите по „пакета“.

Поради тази причина, от Възраждане настояваме за промяна както в Изборния кодекс, така и в Закона за политическите партии, която да гарантира равния достъп на партиите до всички медии и най-вече до тези с национално покритие, без значение държавни или частни. Защото в противен случай ще се наруши един от основните принципи във всяка една демократична и правова държава, а именно – този за равния старт и пълното равенство пред закона.

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com