За да успеят, протестите следва да имат само едно адекватно искане – ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР

Вече няколко дни поред страната е разтърсена от масови протести в десетки български градове. Хората са на улицата, провокирани от високите цени на горивата, масово поскъпналите застраховка „Гражданска отговорност” и данъка за най-старите автомобили. Съпротивата срещу абсолютно автентичното гражданско недоволство от страна на статуквото започна от първите му мигове. Изказваха се знайни и незнайни фигури от управляващото престъпно мнозинство, както и угодниците от обслужващите ги медии и коментатори. Един от тях дори, в жалкия си опит да обслужи по-добре от останалите интереса на властимащите, изказа невероятната глупост, че това били протести на хора, които живеели добре, но видите ли, искали да живеят още по-добре. Един вид, порасналите претенции на вече оформилата се средна класа. И разбира се, вечното: „Опозицията ги подкокоросва!” Това са в общи линии опорните точки на западащия в своето самозабравяне и морална поквара престъпен управляващ режим.

Не, господа овластени негодници! Това не са протести на група скучаещи консуматори, които се чудят как да си купят втора лимузина, която да паркират вечер пред лобито на бившия Японски хотел в София. Не ги бъркайте със себе си. Това са хората, които ви плащат заплатите. Хората, които изработват националния доход, който вие преразпределяте, през обществените поръчки (между 9 и 10 милиарда лева годишно) в своя и тази на обслужващата ви клиентела полза. Хората, които се блъскат от сутрин до вечер, печелят колкото да оцеляват и се редят на опашки, за да си платят сметките и данъците, за разлика от паразитиращите върху гърба им цигани, които не плащат нищо, за да гласуват за вас. Хора, които карат стари автомобили, не защото са ексцентрични, а защото не могат да си позволят по-нови. Коли, с които работят, за да може вие да изядете изработеното от тях.

Ние от „Възраждане”, както винаги сме с протестиращите от самото начало, не заради нещо друго, а защото сме едни от тях. Защото не сме плод на политически инженеринг. Защото нашият генезис е отдолу, от хората на улицата, от угнетените българи, изнемогващи под хомота на новото робство. Защото ние идваме от тъмното и студеното… Защото не са ни бабували олигарси, ченгета и външни фондации, а се родихме в огъня на народния гняв. И поради това, сме длъжни да предупредим. Всички призиви за деполитизация на протеста го обричат на неуспех от самото му начало. Кое да не се политизира? Цената на бензина ли? Цената на горивата, драги деполитизиращи агитатори, в огромната си част е плод на данъци, такси и акцизи, които се определят със закон. Иначе казано, тя е плод на политически решения. Също така, ако не знаете, цената на горивата в България, както и цената на всяка друга стока или услуга от първа необходимост (така наречената „малка потребителска кошница”) е продукт на картелно споразумение или злоупотреба с монополно положение. Частно ценообразуване, ще кажат някои псевдоразбирачи. Не съвсем, ще кажем ние от „Възраждане”. У нас, съществува Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за защита на потребителите (КЗП), антимонополно законодателство и един куп контролни органи и институции, които имат за задача да пазят гражданите от произвола на едрия и мафиотизиран български капитал, включително да налагат глоби и регулират цените, когато установят нарушение на същото това законодателство. Те обаче не работят по предназначение, защото всъщност са създадени да пазят интересите на тези, които уж трябва да контролират. И това е политически въпрос, в най-чистия смисъл на тази дума, защото това са политически органи. Създадени са от политици, ръководството им се назначава от политици, и не на последно място политици ги контролират. Чрез тях държавата провежда своята политика в тази област. Ами искането за оставка на правителството? А недоволството от ниските доходи? А борбата с корупцията? Какво е всичко това? Да ви кажем ли?! Политика! И само ново политическо начало и нови политически лидери ще доведат промяната, която всички така силно желаем!

В завършек, ние от „Възраждане” отправяме своето послание до всички, на които им е писнало. Протестите трябва да продължават и да се разрастват. Не позволявайте енергията ви да се разпилее, както през 2013 г. и старите политически играчи да ни излъжат отново. Този път, за да има смисъл от всичко, искането ни трябва да е едно-единствено:

ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР!

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com