„Възраждане“ приветства акцията на прокуратурата в Агенция за българите в чужбина и пита – а Каракачанов, кога?

Тази сутрин, екипи на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, нахлуха в офиси на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), включително централното управление на агенцията в София. Иззети са множество документи и други доказателства, уличаващи ръководството на ДАБЧ в мащабна корупция, свързана с даването на българско гражданство на чужди граждани с български произход. Извършени са масови арести на служители и други свързани с дейността на агенцията лица. Сред арестуваните е и председателя на ДАБЧ – Петър Харалампиев.

Ние от „Възраждане“ от години говорим за проблемите в Държавната агенция за българите в чужбина и за престъпните схеми, които се случват там. Обществена тайна е, че ДАБЧ, отдавна се е превърнала в гумен печат за всеки, който иска да получи българско гражданство стига да плати под масата необходимата сума. Така, с българско гражданство се сдобиха хиляди сърби, албанци, молдовци, украинци, турци и всякакви други, които нямат никакъв български произход, но за сметка на това са си платили, където трябва. От друга страна, отдавна известна е и практиката, хора с доказан български произход, да бъдат бавени, средно по три години, докато не си платят рекета на анонимните чиновници от ДАБЧ. Само така, нашите сънародници от българските национални малцинства в съседните ни и по-далечни страни, могат да се сдобият с така необходимото им удостоверение за български произход, издавано от Агенцията, което е задължително условие, за да получат българско гражданство по съкратената процедура. За всички тези проблеми се знае от години, както в България, така и в чужбина. Френският всекидневник „Нувел Обсерватьор“, още миналата година излезе с две статии по темата, в които открито се говори за корупция, във връзка с даването на българско гражданство и то на ниво заместник-министър председател.

Ние от „Възраждане“ приветстваме това, че държавата в лицето на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, най-накрая започна пълномащабно разследване на далаверите, които се вършат от години в това толкова важно за националните ни интереси ведомство. Но, искаме да дадем и една допълнителна насока на разследването. Винаги, когато т.нар. „ВМРО“ е било в управлението на страната, Агенцията за българите в чужбина е била под неин контрол, а председателят й е бил посочван лично от лицето Красимир Дончев Каракачанов. Арестуваният шеф на ДАБЧ е излъчен от партия ВМРО-БНД, неин стар кадър и личен приятел на Каракачанов. Всеки, който е запознат поне малко с престъпните практики на каракачановата партия, знае че в Агенцията за българите в чужбина, не може да се случи абсолютно нищо без знанието на Красимир Каракачанов, който всъщност е истинският архитект и създател на престъпната схема. Също така припомняме, че бившия председател на Агенцията за българите в чужбина, който днес е народен представител от ВМРО-БНД и член на централното ѝ ръководство, също беше многократно уличаван в подобна дейност, за което има и подадени сигнали в ДАНС и прокуратурата. В този смисъл, надяваме се, че разследването няма да се ограничи само до изпълнителя Харалампиев, а също така и до неговите предшественици, както и до техните покровители по високите етажи на властта.

В заключение ще заявим, че е невероятно тъжно да съществува подобен мръсен бизнес, свързан с дейността на единственото учреждение, което се занимава с проблемите на българите в чужбина, и който на всичко отгоре да се упражнява именно от т.нар. „патриоти“ от т.нар. „ВМРО“, които в последните години от своето съществуване, направиха и невъзможното да омърсят патриотичната идея и осребрят своята власт върху гърба на нашите сънародници зад граница.

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com