Без съкратено съдебно следствие за убийци, пияни или дрогирани

Ширещата се и безнаказана престъпност на всички нива - от най-дребното до най-високото - се дължи на продължаващото вече три десетилетия беззаконие. Съзнателното осакатяване на правната уредба и избирателното ѝ прилагане доведоха до постоянна липса на справедливост. Състояние, което не преодоляха, а дори целенасочено поддържат и днешните управляващи в лицето на иначе милиционерската партия ГЕРБ и нейните присъдружни безволеви лакеи – т. нар. „Обединени патриоти“.

След зверското убийство на русенската журналистка Виктория Маринова цялата страна бе залята от гняв и очаква справедливо и, разбира се, строго наказание за изверга, отнел умишлено живота й по нечувано жесток начин. Всички очакваме и се надяваме за това – не само като възмездие, но и като знак към всички останали потенциални престъпници, за които човешкият живот не струва пукната пара.

Очакваме и го желаем, но това едва ли ще се случи. През 2010 г. народните ни избраници милостиво пожалиха всички убийци, давайки им възможност срещу едно елементарно признание на вината да намалят наказанието си с една трета! С една малка промяна в чл. 369а от НПК бе премахната пречката да се допуска съкратено съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние. Това, разбира се, е явен анонс към всички криминални лица, че дори и да бъдат осъдени, то законът и съдът ще бъдат снизходителни към тях и с лека ръка ще им опростят третинка от наказанието. Най-вероятно и извергът Селяйдин/Северин ще се възползва от така снизходително предоставената му възможност и българският съд, колкото и строг и справедлив да е, ще бъде принуден да се подчини на повелите на законовата разпоредба.

Ето защо ние от "Възраждане" настояваме за спешна и безусловна промяна в цитирания текст на НПК, с която да бъде върната обратно отменената разпоредба, че този вид съдебно следствие с всичките му благоприятни за подсъдимия последици не се допуска при тежки умишлени престъпления завършили със смърт или тежка телесна повреда, както и когато деецът е извършил деянието в пияно състояние или под въздействието на наркотични вещества.

Най-четени

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com