Маргарита Махаева: Само две медицински сестри обслужват отделението по детска онкохематология в ИСУЛ

Маргарита Махаева: Само две медицински сестри обслужват отделението по детска онкохематология в ИСУЛ

Отделенията по детска онкохематология са само три за цялата страна

След получен сигнал от разтревожени родители за състоянието на отделението по детска онкохематология в УМБАЛ “Царица Йоанна“ (ИСУЛ) народните представители от Възраждане Маргарита Махаева и Георги Георгиев, и двамата членове на комисията по здравеопазване, посетиха директора на лечебното заведение Любомир Пенев.

Поводът на посещението – в отделението са останали на работа две медицински сестри, които трябва да запълват денонощен график на цялото отделение, в което има 24 разкрити легла за деца с онкохематологични заболявания. Трансплантационният сектор към отделението е затворен, отдавна, поради все същата причина – няма медицински сестри, които да обслужват децата, настанени в него. На крачка от затваряне е било и самото отделение, което засега се крепи, с помощта на медицински сестри от други отделения.

На въпроса на Маргарита Махаева от “Възраждане”, как смята да разреши проблема и какви стъпки ще предприеме, за да предотврати затварянето на отделението, директорът отговори, че е предприел необходимите мерки, като на този етап е командировал две медицински сестри от отделението по педиатрия и съобщи, че очаква още три, които са в предизвестие от други места. Обеща, че до месец в отделението ще работят достатъчно сестри, които да покриват графиците, както и че скоро трансплантационният сектор отново ще отвори врати.

След изтичането на един месец от срещата ни с директора, ще осъществим нова среща, за да проверим дали обещанията на г-н Пенев са спазени. Напомняме, че отделенията по детска онкохематология са само три за цялата страна, което е крайно недостатъчно, а затварянето на което и да е от тях би било пагубно за малките пациенти. Не възприемаме и решение за непрекъснато командироване на медицински сестри от едно отделение в друго. Всяка патология има своята специфика и с постоянно прехвърляне на персонал, не е възможно пациентите да получат качествено обслужване, което е най-важният прийом в здравеопазването.

За съжаление, липсата на медицински специалисти остава една от най-болните теми в тази насока, главно заради ниското възнаграждение, което получават, а коментарът на здравния министър по темата е, че е „безсилен да се справи“ с това”, коментира народният представител от “Възраждане”, Маргарита Махаева.

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!