Маргарита Махаева от „Възраждане“: Дай боже нормалността да се задържи у нас

Маргарита Махаева от „Възраждане“: Дай боже нормалността да се задържи у нас

Днес в Народното събрание беше предложен за  разглеждане и първо гласуване Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, чрез който се забранява  разпространяването на материали, свързани с половата идентичност и ориентация в училищните институции и детските градини, както и пропаганда за смяна на пола на децата, а лицата, разпространяващи такъв тип материали, да носят наказателна отговорност.

В откритата за дискусия част, по отношение на същността на предложения законопроект, народният представител от “Възраждане” Маргарита Махаева заяви, че по отношение на медицинските стандарти, които бяха изчетени в становището по законопроекта, не може и не трябва да има такива стандарти, които осакатяват децата и противоречат на Върховния закон.

“Решението на Конституционния съд № 6/2021 година е много ясно: съществуват само два пола – мъжки и женски, оттам нататък всички медицински стандарти трябва да бъдат съобразявани с това. Не знам на кого биха помогнали лекарите, ако извършат хирургична интервенция за смяна на пола на детето. Известно е, че у подрастващите бушуват хормонални бури, в тази възраст те все още не могат да се самоопределят, не могат да определят към какъв пол имат влечение и точно в тази критична възраст наш дълг е да ги опазим физически и психически здрави. Ако едно дете заяви, че се чувства пират и иска да бъде пират, трябва ли да му отрежем дясната ръка и да му сложим кука на нейното място? Трябва ли да му извадим едното око, защото то има права и се чувства пират? Моля никой да не изкривява и да не извращава понятието „права на детето“. Най-върховното право на децата е да бъдат живи и здрави, а срещу това тяхно право стои нашето задължение да ги опазим такива.”, заяви от трибуната на Народното събрание Маргарита Махаева – народен представител от ПГ на “Възраждане”.

По-късно в залата предложението беше отхвърлено с гласовете на ПП-ДБ и ДПС, а ГЕРБ-СДС се въздържаха, с изключение на един народен представител, което за пореден път показва, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са патерица на ДПС.

Предложението, което имаше за цел забраната на разпространяването на материали, свързани с половата идентичност и ориентация в училищните институции и детските градини, както и пропаганда за смяна на пола на децата, а лицата, разпространяващи такъв тип материали да носят наказателна отговорност, беше подкрепено от „Възраждане“, ИТН и БСП, чиито гласове не стигнаха, за да бъде прието и то беше отхвърлено.

От “Възраждане” винаги са заявявали своята готовност за защита на правата на най-невинните членове на обществото – децата и за запазването на морала, както и защита по отношение на тяхното възпитание.

Актуално

Вера Димитрова

„Възраждане“ ще подкрепи декларацията на ПП-ДБ при условие, че ПП-ДБ подкрепи декларацията на „Възраждане“

Звезделина Каравелова

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!