Маргарита Генчева: Колкото и формули да предложи „сглобката“, ако не се установи контрол, Здравната каса ще продължава да се източва с милиони

Маргарита Генчева: Колкото и формули да предложи „сглобката“, ако не се установи контрол, Здравната каса ще продължава да се източва с милиони

„От „Възраждане“ няма да подкрепим предложените промени в Закона за здравното осигуряване. Предложените промени касаят различни начини за изчисляване заплащането на НЗОК, когато няма действащи рамкови споразумения. Тези различни начини обаче, не решават основния проблем в системата, който е липсата на контрол. Колкото и формули да се предложат, каквито и формули да изпишем и да приемем, докато не се установи система за контрол по веригата на доставката и заплащането на лекарствените средства, ще продължи източването на Здравната каса, което за миналата година е в размер на стотици милиони, свързани само с лекарствени средства.“, каза от трибуната на Народното събрание народният представител Маргарита Генчева.

По отношение предложението на ППДБ от „Възраждане“ също имат сериозни съображения, тъй като то предвижда индивидуалните договори, допълнителните споразумения, уведомление и така нататък, всички документи относно сключване, изменение и прекратяване, да се изготвят само в електронен вид.

„Ние считаме, че системата на здравеопазване не е готово да подходи по този начин спрямо документите, които да съществуват само в електронен вид. Ще ви припомня печалния опит с въвеждането на електронната рецепта, безалтернативно, без наличието на хартиена такава. Това беше преди няколко месеца, аз имам личен опит с това – електронната ми рецепта не можаха да я отворят в две аптеки в София от големи аптечни вериги. Другият ми опит, пак с електронна рецепта, тъй като пациентът няма достъп до назначението, не може по никой начин да установи дали му е дадено точно предписаното лекарство, по-точно предписаната доза и така нататък. Това са лични примери, но проблемите с електронните рецепти бяха толкова много, че се наложи връщането на хартиените рецепти отново в оборот. Подозирам, че така ще стане и с договорите и документите, така че предложеното от господин Божанов, според нас е абсолютно неработещо.“, допълни още Маргарита Генчева.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!