Маргарита Генчева: Войната в Украйна да не се ползва като повод, за да бъде доубито българското производство

Маргарита Генчева: Войната в Украйна да не се ползва като повод, за да бъде доубито българското производство

Маргарита Генчева: Войната в Украйна да не се ползва като повод, за да бъде доубито българското производство 

Повече от половин година в страната ни се внасят храни от Украйна, които не преминават през никакъв фитосанитарен контрол. Не е известно откъде влизат, накъде отиват и за какво се ползват. Българските институции мълчат, а становищата им изглеждат така, все едно „приспиват“ общественото мнение, а не намират реални решения. 

От месеци зърнопроизводителите протестират. Техните протести неведнъж са подкрепяни от „Възраждане“. Хиляди тонове пшеница и царевица, извън всякакви стандарти, безконтролно влизат на българския пазар, като не само подбиват цените на родните производители, но и биват влагани в храната ни. И до ден днешен никой не знае какъв е пътят на тази пшеница и къде точно отива. 

След пшеницата започна да се внася слънчоглед –  суровина с ниска цена, но и с ниско качество, нерядко минали реколти, неизследвани за тежки метали и пестициди.

Внасят се яйца, за които вероятно БАБХ ще каже, че отговарят на всички стандарти, но е факт, че така твърдяха и за житото, за които се установи, че е пълно с неразрешени за употреба пестициди и не отговаря на хранителните нормативи по нито един показател.

Вчера ние от „Възраждане“ проведохме среща с млекопреработватели, които споделиха за безконтролен внос на мляко, което също е със съмнителен произход и качество. Отново се срива местното производство и не е ясно дали внесеното отговаря на стандартите.  

Поради зачестилите тревожни сигнали от производители и от информация, налична в медиите, „Възраждане“ изпрати запитване до Министерството на земеделието и до БАБХ с искане по Закона за достъп до обществена информация да ни бъде предоставена информация какви хранителни продукти и какво количество са внесени от Украйна в България и какви документи за проведен контрол притежават те. Притежават ли информация институциите накъде е насочено внесеното количество и за какво се използва то? Какви мерки ще се вземат, за да се предотвратят случаи на изчезнала опасна пшеница – внос от Украйна, изчезнали яйца с неясен произход?

Още в първите дни на 49 Народно събрание,  ако българските граждани ми дадат доверието си, ще поискам изслушване на министри и директори на отговорните институции по темата за нерегламентирания внос, който не само задушава и доубива производството ни, но и носи опасност за живота и здравето на българските граждани. Животът и здравето са основна ценност за „Възраждане“ и ние ще положим всички усилия, за да се справим с липсата на санитарен контрол и безразборен внос на продукти с неясен произход. 

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината! 

„Възраждане“ е с номер 3 в бюлетината! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!