Възраждане: Правителството да отговори какви мерки предприема за предотвратяване на възможна зърнена криза

Преди четири седмици Възраждане за пръв път постави въпроси относно проблема с реколтата от пшеница в Добруджа. Д-р Костадин Костадинов, председател на Възраждане, посети житницата на България по сигнал на дребен земеделски производител.

Сигналът, който беше подаден, е за лошо качество на масивите в Добруджа , поради което те се разорават.

Д-р Костадинов посети област Добричка, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, като навсякъде пшеницата беше в недобро състояние, недостатъчно пораснала към момента на посещението. Някои от земеделските производители споделиха, че дори да искат да преминат към жътва, след месец едва ли ще могат, защото пшеницата е твърде ниска, за да може да бъде захваната от комбайните. Поради тази причина изразиха предположения, че продукцията им ще бъде негодна и ще претърпят загуби. Казаха още, че тези загуби няма да се компенсират от държавата, защото продукцията не е изцяло негодна, а „пропада на определени проценти“. Ето защо много от производителите разораваха масивите с пшеница, за да посадят други култури.

Ние от Възраждане продължихме да следим ситуацията и в другите региони. Оказа се, че проблеми с реколтата освен в област Добрич, се очакват в Пазарджик, Бургас, Ямбол, Сливен и Плевен.

Впоследствие и непосредствено преди началото на жътвата и българското правителство призна за проблеми с реколтата.

Във връзка с това ние от Възраждане питаме: Какви мерки предприема правителството за предотвратяване на възможна зърнена криза? Очаква ли се недостиг? Защо продължава износът на пшеница, въпреки проблемната реколта? Отчита ли правителството факта, че при положение на недостиг, в чужбина цената на пшеницата е по-висока, а големите износители не изнасят? Това означава ли, че при недостиг няма да можем да внесем пшеница за българските граждани, първо, защото е скъпа, и второ, защото големите износители не изнасят? По-ниският добив на пшеница и по-ниското качество повод ли са да се притесняваме, че ще има недостиг? Имаме ли зърно в Държавния резерв?

Преди месеци д-р Костадинов получи обвинение от прокуратурата, което все още не е внесено в съда и във връзка с проучването на материалите по делото се оказа, че има доста други липси в резерва.

Ние от Възраждане настояваме за отговори на тези въпроси, тъй като се намираме в момент, в който ситуацията с COVID 19 все още не е изяснена. И е необходимо да се вземат навременни мерки, за да се подсигури прехраната на населението дори в момент, в който е възможно да се затворят отново границите, но не само за преминаване на хора, но и на стоки.

Всяка сряда от 11 часа в страницата на д-р Костадинов и You Tube канала на Възраждане се излъчва предаването „Гласът на експерта“, в което независими специалисти коментират актуални за България въпроси. Миналата сряда в предаването участва инж. Николай Маринов - експерт мелнични машини и зърнопроизводство. Той е с дългогодишен опит в сферата, автор на учебници и дисертации. В началото на предаването беше направен обзор на темата с пшеницата, след което експертът коментира създалата се ситуация.

„За мен е удоволствие да коментирам ситуацията, макар че тя е тревожна.“- каза експерта – „За съжаление прогнозите, които от Министерството се даваха преди няколко месеца бяха прекалено оптимистични, за добиви над 5 000 000, 5 100 000, 5 200 000. Говореха се неща, които нямаха нищо общо с реалната ситуация. Тази година беше много необичайна. Необичайна като засушаване, необичайна като валежи, когато започна вече реколтата да се прибира и това нанесе доста щети на посевите. Разбира се, тук има грешка и в прилаганата агротехниката от арендаторите. При такива екстремни ситуации, при суша, при липса на вода, се провеждат редица агротехнически нестандартни мероприятия. Много внимателно торене, много внимателно пръскане, защото това е свързано със стреса на културите и бие в добивите“, добави още той.

Според г-н Маринов е възможно покачване на цената на хляба с 0,20 -0,30 ст, което няма да се случи веднага. Какво още каза експертът по темата, може да чуете и видите тук:- https://www.youtube.com/watch?v=h7Us5V5g7V0

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com