Политически репресии: инж. Николай Дренчев от Възраждане отново е призован на разпит

В европейска България в XXI век действията на управляващите противоречат на демократичните принципи. Ние, българските граждани, сме притискани и нашият свободен глас е ограничаван и задушаван. Ето защо ние излизаме на протест с искане за оставка на правителството в първия ден след падането на извънредното положение (14 май 2020 г.) от 12:00 ч. пред Народното събрание и ще останем на улицата, докато не я получим.

От началото на извънредното положение правителството мачка българските граждани в опит да ограничи правото им на глас и на свободно изразяване. Властимащите се възползват от него, за да запушат гласа на опозицията, да сподавят всяка критика към техните действия и да си осигурят възможност безконтролно и безнаказано да безчинстват. През изминалите дни властта се активизира в опитите си да насажда страх и да принуждава да замлъкнат критиците на хаотичното им и некомпетентно управление. Това те правят, като постоянно призовават за разпити, повдигат обвинения и тормозят свободомислещите хора, търсейки полулегални възможности да се разправят със своите политически опоненти.

Възраждане е основна извънпарламентарна опозиция, изразила категорично и еднозначно отношението си към настоящото правителство като вредното за страната, чийто мандат трябва да бъде прекратен час по-скоро. По тази причина членовете и ръководството на Възраждане първи бяха поставени на мушката на репресивната им машина. Те бяха обект на поредица акции, провеждани от различни институции. В момента този процес се води активно, а целта на управляващите е да обезвреди опозицията, за да продължат безнаказано безчинствата си над българския народ.

В утрешния ден (30 април 2020 г.) в 15:30 ч. инж. Николай Дренчев – организационен секретар на Възраждане, отново е призован на разпит. Този път в СДВР.

През изминалите дни на извънредно положение, инж. Дренчев, който е член на националното ръководство на Възраждане, не веднъж беше в контакт с органите на реда, от които получи множество разпореждания, предупреждения, заповеди и актове. Навсякъде, където беше разпознаван от органите на реда, дори при придвижване по софийските улици, му бяха проверявани личните документи и се търсеше основание да му бъде съставен акт. Така той получи поредица от актове със спорно основание и граничещи с административен произвол. Един такъв е вече отмененото от съда разпореждане, с което на инж. Дренчев е забранено да стои на площад Народното събрание.

Той беше привикван и в ГДБОП, за да обясни съдържанието на Фейсбук статус, в който споделя преживяванията на симпатизант на Възраждане, опитващ се да получи медицинска помощ в три големи столични болници.

Инж. Дренчев беше призован, разпитан от ГДБОП и заплашен, че ако не посочи на властите гражданина, чиято лична история преразказва, за да бъде подведен под отговорност, ще бъдат повдигнати обвинения към организационния секретар на Възраждане. Тогава инж. Дренчев категорично заяви, че няма да предаде нито един български гражданин в ръцете на властовата машина. В резултат на това той е призован за разпит в СДВР утре в 15:30 ч. Вероятно ще му бъдат повдигнати обвинения, възможно е и да бъде задържан. Не знаем докъде е готова да стигне политическата репресивна машина, но сме категорични, че тя няма да спре Възраждане.

Политическите репресии, които се извършват над опозицията в България в лицето на Възраждане, са забелязани и зорко са наблюдавани от редица европейски институции. Ръководството на Възраждане ежедневно получава обаждания и писма за подкрепа, изразяващи несъгласие с политическите репресии в България. Едно от тях е писмото, изпратено до Възраждане от Ласло Тороцкаи – председател на унгарската партия „Наша родина“.

За правото на свободно изразяване и нормален живот ние, гражданите, излизаме на протест под надслов: „Ние сме народ! Аз излизам за нормален живот!“. Протестът ще се проведе в първия ден след падането на извънредното положение (14 май 2020 г.). Започва в 12:00 ч. и приключва, когато свалим престъпния и корумпиран управляващ режим


Корица на събитието във Facebook
🗓️ Събитието за протеста във Facebook.


Писмо, изпратено до Възраждане от Ласло Тороцкаи – председател на унгарската партия „Наша родина“ на 22 април 2020 г.
Писмо, изпратено до Възраждане от Ласло Тороцкаи – председател на унгарската партия „Наша родина“ на 22 април 2020 г.

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com