Защо един държавен служител отговаря на гражданите с „Аз да не съм водомер“?

Притеснени граждани, подкрепени от Възраждане – единствената опозиция на управлението на ГЕРБ във Варна, посетиха Областната управа. Причината са кадри, заснети с дрон над язовир Камчия от загрижен варненец. От тях се вижда, че водата е драстично намаляла. Допълнително притеснение внесе излязлата по медиите информация, че кметът на Бургас търси алтернатива на резервен водоизточник, а областният управител на Варна отрича да има проблем.

Варненци имаха желание да изяснят ситуацията и заедно с властимащите да потърсят решение на задаващия се проблем.

Посрещнати бяха от ресорния зам.-областен управител Петър Манчев, който не се легитимира и предпочете да предложи областния управител да отговори. Наложи се той да бъде изчакан, тъй като никой не знаеше защо отсъства в работното си време.

Появявайки се, областният управител се опита да отпрати гражданите като ползва физически и вербален натиск. Призован да зададе добър тон на разговора, той влезе в диалог с тях, основан на репликите „не знам“, „още не съм проверил“, „още не съм уведомен“, „не разбирам“. На финала изрече и култовата фраза „аз да не съм водомер“. Разбира се, областният управител на Варна „прехвърли топката“ на област Бургас, в която вече търсят алтернатива на водната криза. Да! Водна криза има, призна Стоян Пасев. Призна също, че му е известно, че водата от Карстовите извори на Девня може да се ползва за питейни нужди, само ако се смесва с друга вода. Следователно, ако водата в яз. Камчия продължи да намалява, алтернативата за Варна не е съвсем ясна. Не закъсня реакцията и на кмета на ГЕРБ във Варна, който обяви на пресконференция, че подготвя създаването на нова Дирекция „Екология“. Тя предстои да обедини всички дейности, свързани с опазването на водите, включително и минералните източници, чистотата на въздуха, шума, сметосъбирането и сметоизвозването. Естествено, към момента има назначени 19 човека в Сектор „екологичен контрол“ към Отдел „Опазване на обществения ред“ към Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Съответно, по длъжностна характеристика тези хора би трябвало да се занимават със същото, с което и служителите от ГЕРБ в предстоящата да се сформира дирекция. Тоест количеството на хората, които „не знаят“ и „не са информирани“, нараства пропорционално на спадащото ниво на яз. Камчия.

За нас остават няколко въпроса:
  • Водната криза ще прерасне ли в режим?
  • Ще повярваме ли на статии до приближени до управлението на ГЕРБ и ВМРО-БНД медии, в които фокусът на читателя се измества от същинския проблем към създаването на негативен образ на единствените хора, които заедно с гражданите търсят истината и решението?
  • Защо преди местните избори не се говореше нищо за очакващите ни кризи, до които не стигаме за ден, два или месец?
  • Мълчанието на властимащите не е ли поредната гаранция, че те се интересуват само от едно: да се домогнат до власт, за да обслужват още четири години собствените си интереси?
  • Докога ще търпим областният управител да отговаря на притеснението на гражданите от възникнал проблем с „Аз да не съм водомер“?

⏯️ Възраждане и граждани потърсихме отговорност от Областния управител на Варна за водната криза в областта (8 януари 2020 г.):

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2020 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com