Позиция на Възраждане относно „Турски поток“

Наскоро Българското национално радио публикува в интернет сайта си цитати от интервю с Дейвид Хейл, заместник държавен секретар на САЩ по политическите въпроси. Целият материал бе разпространен по-късно, но още от подгряващите извадки стана ясно, че според „№ 3 в Държавния департамент“ във Вашингтон:
  • втората линия на „Турски поток“, по която трябва да се доставя газ за Югоизточна Европа през България, е „проблем“, защото позволява на Русия да заобиколи Украйна;
  • договорено е провеждането на „диалог за реформа“ в нашата конституция.

Българските официални лица не намериха за необходимо да изразят отношението си. Така и не стана ясно какво е мнението им по засегнатите въпроси. И тъй като, очевидно, не можем да очакваме проява на доблест от нашите представители, то на нас от Възраждане не ни остава друго, освен да изразим позицията си в отсъствието на държавна такава.

На север от нас функционира „Северен поток 1“ и предстои завършването на „Северен поток 2“ за доставката на природен газ от Русия до членуващата в НАТО Германия. Само преди дни, този път на юг от границата ни, бе открит газопроводът „Турски поток“ между същата Русия и друга участваща в НАТО страна – Турция. А от България се очаква да пренебрегне националния си интерес, за да гарантира този на Украйна – държава, която не е член на военния съюз, към който се числим и ние. Оправдано възниква въпросът – въобще нашият интерес съвместим ли е с членството ни в НАТО?!

Многократно сме заявявали, че гледаме както на САЩ, така и на Русия, като на държави, с които желаем да бъдем партньори. Но равнопоставени такива! Често, обаче, дори най-верните приятели на Вашингтон у нас изпитват изключителни затруднения в начинанието да оправдаят отблъскващото принизяване, на което сме подложени. Защото коментираното изказване категорично показва двуличието и арогантността на САЩ спрямо България.

Дейвид Хейл публично и без свян оповести, че неизвестно кога, неизвестно къде, с неизвестно кого се водят разговори за редактиране на конституцията ни. Тоест, „световният защитник на демокрацията“ демонстрира фрапантно незачитане на националния и международен правопорядък, като диктува промяна на основния ни закон. „Реформа“, която за нас, „простосмъртните“, продължава да бъде тайна. А лежерната податка за погазването на нашия суверенитет се спуска до знанието ни с поразителното хладнокръвие на аристократично благоразположение.

Открито питаме представителите на САЩ смятат ли, че по този начин създават приятели у нас, освен сред онези, които са стимулирани или заставяни да бъдат такива? Така ли разбират съюзническите отношения? Защото все по-често и все по-трудно става да различим САЩ от другите. Другите, които не са ни съюзници.

За нас от Възраждане е пределно ясно, че решенията по засегнатите от Дейвид Хейл въпроси следва да се вземат тук в България и от овластените за това лица. А последните не само трябва да осъждат, но и ефективно да се противопоставят на всеки опит за вмешателство.

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com