Възраждане категорично и решително осъжда румънските изстъпления срещу унгарското национално малцинство в Трансилвания

Възраждане с тревога научи, че на 6 юни 2019 г. в долината на река Уз – Източна Трансилвания, разгневена румънска тълпа е нахлула в местното австро-унгарско военно гробище, пробивайки живата стена на защитаващите го представители на местната унгарска общност, събрали се там за да се помолят за душите на падналите унгарски воини. Най-скандалното е, че всичко това се е случило въпреки полицейското присъствие.

Въпросното военно гробище е открито през 1917 г. в Австро-Унгария и е станало място за вечния покой на падналите в Първата и Втората световна война – австрийски, унгарски и немски войници.

Важно е да се отбележи, че това не е изолиран случай. Опитът за умишлено унищожаване на военното гробище в долината на река Уз е само епизод от поредицата опити за организиран терор върху местното унгарско население, извършвано от радикални румънски групировки, подстрекавани и прикривани от румънските държавни власти. В последните две години обаче, антиунгарските провокации зачестиха заради отбелязването на 100-годишнината от присъединяване на Трансилвания към Кралство Румъния през 1918 г.

Организираното насилие над унгарското национално малцинство в Румъния, останало след Първата световна война в пределите на северната ни съседка, е грубо и продължаващо с десетилетия посегателство върху сигурността и достойнството на това население и по същество представлява нарушение на всички възможни договори и споразумения за спазването на малцинствените права в Европа.

Важно е да се спомене, че унгарското население останало по силата на разпоредбите на Трианонския диктат в отцепените от Кралство Унгария територии, намиращи се на територията на днешна Румъния и до ден днешен, е едно от най-онеправданите и лишени от правата си малцинства на европейския континент. И това, въпреки че и двете страни са членки на Европейския съюз. Между другото, поредното доказателство за безполезността на тази организация.

В тази битка ние от Възраждане заставаме рамо до рамо с нашите унгарски другари – верни съюзници в две войни и братя по съдба. Припомняме, че Трианонският „мирен“ договор е аналог на Ньойския диктат, който съкрати България почти наполовина и раздаде жива плът от нашата територия на всички съседни държави. Така България и Унгария са всъщност единствените две страни в Европа, които граничат сами със себе си. Тук е моментът да припомним, че в Румъния има и над половинмилионно българско малцинство, населяващо основно Влашко и Северна Добруджа. За съжаление, днешната румънска държава признава за българи само десет хиляди души, населяващи областта Банат, и то католици.

Поради тази причина, ние от Възраждане подкрепяме и инициативата на нашия стратегически съюзник в Унгария – Движение „Наша Родина“, което започна разяснителна кампания със заглавие „Кауза срещу шовинизма“, чрез която желае да предизвика международното внимание към несправедливостите и систематичните нарушения на правата на националните малцинства в Европа.

Последни публикации

Платформа за управление на Възраждане – 2019

©2021 Движение „Възраждане“. Всички права запазени. | Реализация: www.iliyavalchev.com