Костадин Костадинов: Срамно е нашият премиер да обяви Хан Кубрат за някакъв едва ли не украински хан, а президентът на Украйна да ни унижава

Костадин Костадинов: Срамно е нашият премиер да обяви Хан Кубрат за някакъв едва ли не украински хан, а президентът на Украйна да ни унижава

„Станахме свидетели на поредните изключително срамни моменти от най-новата българска история – на слагачество, на навеждане, на подлизурство.“, каза в декларация от парламентарната трибуна Костадин Костадинов по повод българската делегация, която посети преди два дни парламента на Украйна, водена от министър-председателя на сглобката.

„Свикнахме вече да бъдем свидетели на подобни срамни навеждания от страна на българските държавници и политици в посока на всяка една велика сила, но когато започнат да се кланят и на такива проблемни държави, това преминава всякакви граници. Българите изживяхме срамно унижение, в момента, в който нашият министър-председател обяснява как е подарил реплика на меча на Хан Кубрат на украинския президент, а той пък отрече такова нещо да се е случило. Засече Денков в лъжа, в момента, в който това беше излъчено на живо пред абсолютно всички украински медии. Освен това нашият министър-председател си позволява да каже, че Хан Кубрат е живял някога на украински земи. Може би според него Хан Кубрат е някакъв украински хан. Още по-потресаващо е, че според този наш министър-председател България имала многовековни отношения с Украйна. Многовековни?! С държава, която съществува от 1 декември 1991 година.“, каза още той от трибуната на Народното събрание.

Костадинов допълни, че цялото това поредно геополитическо навеждане се случва докато българската общност в Украйна не получи абсолютно никакво внимание от страна на тези хора.

„Нито един  от представителите на българската власт досега – изпълнителния орган на властта, в лицето на министъра-председателя, в лицето на министри, дори заместник-министър, не е посетил българските земи в Украйна, защото в Украйна има български земи и те не са малко, и са населени със стотици хиляди наши сънародници. Още по-лошото обаче е, че в една съседна държава на Украйна, в Молдова, българите имат абсолютно същите проблеми. И то дори по-тежки. Там вече дори българският посланик не ходи. По стечение на обстоятелствата обаче, в същия този ден, докато нашия премиер се навеждаше на украинския президент  и беше унижаван от него в Киев, делегация на „Възраждане“ беше в Молдовския парламент и се срещаше с молдовски депутати, някои от тях българи. Това, което споделиха нашите молдовски приятели, беше, че българският посланик не е ходил от години при тях.“, коментира председателят на „Възраждане“.

Той припомни, че преди седмица в Молдова се случи нещо абсурдно и безпрецедентно.

„На висш молдовски държавник, българин, вицепрезидент на Гагауската автономия, която е една от двете териториални части в Молдова, населени основно с българи, му бяха наложени санкции от Европейския съюз. Той се казва Виктор Петров – това име не само не е известно в България, но е непознато и на българския посланик в Молдова, Мая Добрева, която е напълно неадекватна и неподходяща за мястото, което заема. Но все пак на нашия сънародник Виктор Петров, който е и с българско гражданство, бяха наложени санкции от страна на Европейския съюз. И въпросът, който сега би трябвало да постави нашето Министерство на външните работи, е следният: Може ли Европейският съюз да налага санкции на европейски граждани? Аз ще ви кажа – не може. Толкова са бързали да наложат санкции, толкова са бързали да се оплачат от някой опозиционен политик в една малка и бедна държава като Молдова, че не са забелязали, че той има българско гражданство. Когато ние се обърнахме към Министерството на външните работи и попитахме защо не е реагирало на този изключително позорен за нас акт, отговорът беше, че те въобще не знаят за това. Министерство на външните работи не знае и не се интересува какво  се случва с българите извън България. Това, разбира се, не е изненада.“, каза в заключение Костадин Костадинов.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!