Костадин Костадинов пита Габриел: Подготвя ли се при закрити врата фактическото отваряне на присъединителните глави за Република Северна Македония

Костадин Костадинов пита Габриел: Подготвя ли се при закрити врата фактическото отваряне на присъединителните глави за Република Северна Македония

Подготвя ли се при закрити врата в Брюксел, т.е. през нашите глави и при одобрение на Министерството на външните работи (МВнР) на България, фактическото отваряне на присъединителните глави за Република Северна Македония (РСМ) преди договорената миналата година конституционна промяна, поиска да узнае лидерът на “Възраждане“ в декларация от парламентарната трибуна.

“С настоящата декларация „Възраждане“  подканя МВнР да поеме инициативата и да ни каже какво точно се случва при закрити врата, по казуса с кандидатстването на РСМ за член на Европейския съюз (ЕС),” заяви Костадинов.

Иначе казано – излъгаха ли ни миналата година всички замесени в т.нар. френски компромис от страна на българските евроатлантици – Кирил Петков и Христо Иванов и прикрива ли ги сега Мария Габриел, която не дава информация около това, което се решава в Брюксел, попита Костадинов.

Той посочи, че тук има предвид едно писмо от името на Съвета на ЕС, адресирано до РСМ.

„С това писмо фактически се отварят предприсъединителните глави, а конституционна промяна в РСМ още нямаме“, каза Костадинов. Той отбеляза, че нашият представител в работната група на Съвета по разширяване месеци наред се е противопоставял на вземането на решение за изпращане на това писмо. „В началото на ноември обаче е свалил гарда или са му го свалили от София. Одобрен е, уж компромисен вариант за текст на писмото“, коментира председателят на „Възраждане“. Как текстът на последно договорената версия на писмото бил конструктивно многозначителен, та да можело и България, и РСМ да си го тълкуват в своя полза, попита още той.

Заявили ли сме ние, че изпращането на това писмо е в абсолютен разрез с договорките по „френския компромис“ на Петков-Иванов, поиска да узнае Костадинов.

 „На чий натиск сме се поддали ноември месец като сме дали зелена светлина за това писмо? Ние имаме жокер за Габриел и Денков, макар че те си знаят, просто не искат и ние да знаем – например под солидното давление на Австрия. Същата тази Австрия, която не ни желае в Шенген, но която при закрити врата е размахвала пръст, заповядвайки ни, видите ли, да сме спрели да създаваме усещането, че отново сме били искали да блокираме процеса по присъединяване на РСМ. Що за вербална плесница е това“, коментира още Костадинов.

Росен Желязков в РС Македония: Време е да започнем да рботим за благото на нашите граждани. По думите му България дълго се е съпротивлявала на това писмо, но явно още от март тази година от РСМ се е работило по т.нар. пътна карта, която се изпраща обратно на Съвета като отговор на това писмо. С други думи в РСМ са били уведомени предварително, че ние в България няма да пречим, смята той.

Председателят на „Възраждан“ попита още заплашена ли е сега договорката с промяната в конституцията на Република Северна Македония и какви позиции ще отстоява МВнР на предстоящия Европейски съвет, в чийто дневен ред е и темата за разширяването. „При все, че обявена цел на Еврокомисията е отваряне на главите с РСМ до края на годината, явно няма абсолютно никакво значение какво мислим ние в България“, коментира Костадинов и не изключи това да стане точно около празниците.

„От „Възраждане“ ще следим този процес и няма да допуснем решения, които са важни за бъдещето на българщината и за бъдещето на българския национален интерес в РСМ, да бъдат прокарвани по терлици, без абсолютно никаква информация за това, което се случва“, заяви още Костадин Костадинов

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!