Костадин Костадинов: Няма заповед за демонтаж на Паметника на Съветската армия 

Костадин Костадинов: Няма заповед за демонтаж на Паметника на Съветската армия 

Председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание, по повод незаконните действия на управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, по отношение на Паметника на Съветската армия.

“Няма заповед за демонтаж, управляващата сглобка ни предложи, ако имаме претенции да съдим и да обжалваме, но как да обжалваш нещо, което не съществува, няма такъв акт. Изведнъж се оказа, че не говорим за демонтаж, а говорим за реставрация, поисках да видя къде е заповедта за реставрацията – няма такава, не са изпълнени и процедурите, за да се премине към реставрация. Заповед за реставрация няма, заповед за демонтаж – няма. Единствено има документи от 2019 година, в които се казва, че има големи пукнатини в паметника, съответно ние попитахме – защо не са запълнени, а и това не е мотив за отстраняване на такъв исторически монумент. Когато се прави такава реставрация, се прави на място и се нарича теренна реставрация, не е нужно да се сваля целият паметник.

Когато поискахме от управляващото мнозинство да проявят политическа воля и поне да спрат процеса, те казаха – “Няма да го направим”, на което ние отвърнахме, че след като те превръщат демокрацията в диктат е наше право да не позволим това беззаконие да продължава, така ще бъде всеки ден, докато не спрат, същото касае и действията, по отношение на Конституцията, защото това което правят, спрямо паметника, е просто апотеозът на тяхното беззаконие.

Днес те правят това с културно-историческото наследство, утре може да дойдат във Вашия дом, във вашата къща, да посегнат на Вашата собственост, за тези хора, законите не значат нищо”, коментира Костадинов.

 

Председателят на “Възраждане” допълни, че парламентарната група на третата политическа сила, заедно с ИТН, неслучайно са подложили на обжалване процедурата за промяната на Конституцията и в момента те представляват обединена опозиция, срещу управляващия режим на престъпната сглобка.

А по отношение на Паметника на Съветската армия и насила ноложения императив, че това е монумент, възхваляващ комунистическия режим, Костадинов заяви, че това е паметник на една армия, която е унищожила фашизма в Европа.

“Това е антифашистки паметник и, когато махнеш антифашистки паметник, ти, на практика реабилитираш фашизма. Тези хора, които ни управляват, се държат като фашисти. Именно фашистите казват : Ние решаваме, каквото кажем ние, това ще стане.”, заяви  още Председателят на “Възраждане”.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!