Костадин Костадинов: Ние от „Възраждане“ имаме бъдещето на собствената ни страна като основен приоритет

Костадин Костадинов: Ние от „Възраждане“ имаме бъдещето на собствената ни страна като основен приоритет

Декларация на Костадин Костадинов от “Възраждане” от парламентарната трибуна:

Когато 48-то Народно събрание започна своята работа стана ясно, че според проамериканските партии в парламента най-належащите проблеми в дневния ред на българското общество са ликвидирането на националната ни валута и изпращането на оръжия за фронта в Украйна, като подарък от България. За разлика от  тях, ние от „Възраждане“ имаме бъдещето на собствената ни страна като основен приоритет. Нямаме ангажименти към чужди посолства и се отчитаме единствено пред българския народ.

За нас енергийната ни независимост е основен елемент на националната сигурност. Затова на 27 октомври внесохме проект за решение, чрез който се задължава Министерски съвет да ревизира Националния план за възстановяване и устойчивост, който в този си вид застрашава и на практика напълно премахва нашата енергийна независимост чрез текстовете, които предвиждат „пълното премахване“ на въглищните ни мощности.

Най-важната задача на този парламент е да предотврати катастрофата, колкото и дълго време да живее, която четворната коалиция на „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ предначерта.

Закриването на комплекс „Марица-изток“, който представлява най-големият минно-енергиен комплекс в Югоизточна Европа или първите стъпки в тази посока,  би било тежко престъпление срещу българския народ и бъдещето на нашата родина като цяло. Престъпление срещу националната сигурност, смъртна присъда за енергетиката ни и икономическо убийство не само на старозагорски регион, но и на цяла южна България.

Политическите лицемери, които са намерили доста сериозно присъствие в тази зала, повтарят мантрата за диверсификация от сутрин до вечер, но са по-ниски от тревата, когато стане дума за въглищните ни мощности. Защото нима има по-сигурна застраховка срещу чужди зависимости от затворения цикъл на производство на електроенергия в собствената ни страна. „Марица-изток“ в определени моменти произвежда повече от 50 %  от потребяваната в България електроенергия.

Дали някой в Брюксел се интересува, че икономическите последици от затварянето на въглищните ни мощности ще са по-тежки от тези на т. нар пандемия от ковид?  Имат ли подобни анализи политиците от бившата четворна коалиция, които заложиха унищожението на десетки хиляди работни места в Плана за възстановяване именно от ковид кризата. Българският народ трябва да бъде наясно, че ако се лишим от „Марица-изток“,  икономиката ни ще бъде поставена на колене, а на Терминал 2 ще се извият опашки от заминаващи. Защото преките поражения от това ще са за всеки производител, за цялата българска промишленост и за всяко българско семейство.

Очевидно енергийната независимост на България обаче  е основен проблем за атлантическите партии в парламента, които много пъти вече погазиха националния интерес – като започнем от продажбата на „Нефтохим“ Бургас, минем през закриването на три-четвърти от ядрени мощности в Козлодуй и стигнем ликвидирането на проекта Южен поток. Същите обслужващи чужди посолства сега се готвят да закрият мощности, еквивалентни на 4 ядрени реактора. Мощности, приходите от които само в една от трите големи централи за първите 9 месеца на тази година са в размер на 2.7 млрд лв. Впрочем, както някога АЕЦ Козлодуй, така и днес комплексът „Марица-изток“ все още е без аналог по своите мащаби на целия Балкански полуостров и не само там.

Социалният ефект в региона на „,Марица-изток“ ще бъде катастрофален, хиляди семейства вече мислят за емиграция, защото им се внушаваше и продължава да им се внушава, че всичко е решено и няма път към спасението на рудниците и тецовете. Мантрата „не можем да предоговорим нищо“ казва едно единствено нещо – „всичко е решено извън България и ние нямаме право на глас“. В становища обаче на няколко български министерства съвсем ясно се потвърждава, че корекции в Плана не просто са възможни, а биха били напълно регламентирани. Ето защо Народното събрание трябва да постигне консенсус по темата или – както се изрази миналата седмица един от синдикалните лидери – ако трябва да бъде принудено да вземе решение в интерес на гражданите. Затова от „Възраждане“ проведохме редица срещи и продължаваме да правим всичко възможно да се формира националноотговорно мнозинство, което да премахне въпросните текстове от Плана. Миналата седмица от ГЕРБ декларираха готовност да подкрепят решението на „Възраждане“, но все още не разбираме каква е позицията на БСП. Въпреки че те са една от партиите, които във всяка предизборна кампания обещават на своите избиратели запазването на „Марица-изток“. Към този момент именно подкрепата на БСП може би е ключова за спасението на комплекса „Марица-изток“, защото тя може да осигури нужните гласове, за да бъде прието предложението ни.

Търпението на миньорите и служителите в тецовете се изчерпва и техният гняв никак няма да се хареса на никого тук в тази зала, може да бъдете сигурни в това. За разлика от предишните големи национални предателства на атлантическите партии, този път в парламента има кой да направи всичко възможно българските граждани да научат навреме какво им се готви и да направим това да не се случи. Бъдете сигурни, че последствията ще бъдат повече от сериозни, ако въпросът не намери справедливо разрешение в пленарна зала.

Пред цялата тази перспектива обаче някои от представителите на атлантическата тълпа в нашето общество организират абсурдни протести за изборния кодекс, на които скандират, че тук не било Москва. Да, така е, тук не е Москва, но също така не е  и Лондон, не е и  Париж, не е и Берлин , не е и Мадрид, не и въобще която и да е друга европейска столица, в която също както в Москва се гласува с хартиени бюлетини. Впрочем ние от „Възраждане“ съвсем последователно сме подкрепяли машинното гласуване и продължаваме да го подкрепяме, но си задаваме все повече въпроси и ни става все по-странна яростта, с която ПП и ДБ бранят използването именно на сегашните машини.

Парламентът все още може да спре безумието, което беше прието в Националния план за възстановяване и устойчивост. Можем да постъпим мъдро и да останем в историята, слагайки край на поредица от предателски решения и дадем най-накрая добър пример на българското общество. Ако обаче чуждите партии в българския парламент надделеят сега, катастрофата е неизбежна, а тези чужди партии  един ден ще трябва да се изправят пред съда и да понесат всички последствия за своите антибългарски решения.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!