Костадинов: Цинично е награждаването на Москаленко с орден „Мадарски конник“

Позиция на „Възраждане“

Награждаването на посланика на Украйна в България с орден „Мадарски конник“  от президента Румен Радев е цинично.

Нека не забравяме, че  действията на  Виталий Москаленко  биха могли да се възприемат  като защита за режим на военнопрестъпници.  Той се е изказвал многократно изключително пренебрежително за българската държава и е изнасял секретни данни за бройката и количеството на  българското тежко въоръжение.

Нека не забравяме, че военнопрестъпният режим в Украйна от години нарушава правата на българите там. А неонацистите в Украйна унищожават българските паметници от години, изгориха жив един българин в Одеса,  нападнаха българин –  общински съветник в Белгород, който вследствие на нападението загуби едното си око. Да не говорим, че в момента българи  и български граждани са насилствено мобилизирани в Украйна и са използвани за „пушечно месо“ на фронта.

Орден „Мадарски“ конник е третият по старшинство в наградната система на страната ни . С него се награждават чужди и български граждани за особено големи заслуги за установяването, укрепването и развитието на двустранните отношения с Република България.

Румен Радев, чието правителство управлява вече повече от половин година чрез министър-председателя назначен от него, вместо да награждава посланика на Украйна в България,   нека вземе мерки за защита на българите там.

Актуално

Коста Стоянов: Ако искате Варна да се промени към добро – гласувайте за „Възраждане“ 

След среща по инициатива на Възраждане: Каузата „Марица изток“ обедини депутати и кметове

Мариян Иванов: „Арена Бургас“ търпи само загуби досега