Костадинов: Никога изборният код не е бил достъпен

Костадинов: Никога изборният код не е бил достъпен

Достъпен е кодът на машините, но никога не е бил достъпен кодът, с който „Информационно обслужване“ АД изчислява резултата от вота. Прозрачност на изборите няма, а директорът на „Информационно обслужване“ АД незнайно защо преди няколко дни е бил в САЩ.
Не е известен поводът за визитата му в период, в който предстои важен за България момент – предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. Посещението в чужда държава на човека, отговорен за изборния резултат, по неясен повод е равносилно на държавна измяна и показва съвсем явно намеренията на тази чужда държава да се намеси в изборите в България.
„Още утре ще изпратим писмо до ЦИК с молба да ни бъде предоставен кодът, с който се изчислява изборният резултат от „Информационно обслужване“. Ще поискаме кодът да бъде публичен и да може да бъде одитиран от всеки един експерт, който се занимава с програмиране. След изборите ще поискаме повторен одит на кода.“, коментира Костадинов пред граждани.
В България ниската избирателна активност се тълкува като недоверие в политическата система. Това несъмнено е така, защото българските граждани са много лъгани, но голяма част от тях имат сила и желание да предизвикат освобождението на страната ни. Те ще отидат да гласуват, а ЦИК и всички ние трябва да направим необходимото, за да гарантираме вота им, добави още той.
От „Възраждане“ припомниха, че на миналите избори през октомври двама от кандидатите за народни представители на политическата партия се опитаха да се срещнат с Ивайло Филипов и да получат кода, с който се изчислява резултатът. Представителите на „Възраждане“ не бяха допуснати в сградата и им беше
отказана среща. Тогава Министерството на електронното управление предостави възможност за преглед на изходния код на машините за гласуване. Не се предостави обаче за преглед изходния код, който обработва данните и разпределя гласовете, подготвян от Информационно обслужване“ АД. Няма никаква информация за контрола и прозрачността по отношение на броенето на гласовете и изчисленията, осъществявани от Информационно обслужване“ АД. Тук е мястото да се добави, че тази част от изборния процес никога не е проверявана и контролирана досега, но затова пък независимо дали е вот с машини или бюлетини „Информационно обслужване“ АД използва същия софтуер и модел на работа. Защо ЦИК не иска или не може да контролира и наблюдава работата му? Нека припомним, че в чл. 213 а от Изборния кодекс пише достъп до изходния код, т.е. целият такъв. От „Информационно обслужване“ явно отказват да предоставят хеш код за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете, вече няколко последователни пъти. Защо кодът е тайна и какво прави Ивайло Филипов в САЩ точно преди вота?

“Възраждане“ основателно подозира, че се правят опити да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, ако не се интересуваме – как , кой и къде изчислява резултатите от работата им. Защо няма единен хеш код и за софтуера, който обработва данните от машините и разпределя гласовете? Как може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и така някоя определена партия получава гласове, които реално не са нейни, и по този начин се наливат няколко мандата в правилната посока.
Не е случайност и това, че Ивайло Филипов – директорът на „Информационно обслужване“ АД, който е отговорен за изчисляването на изборния резултат, точно сега е бил в САЩ.

Актуално

Николай Костадинов пита къде е бил кметът на Варна по време на пожарите

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!