Костадинов: Защо все още Factcheck.bg не е оповестил, че Ивайло Мирчев излъга?

Костадинов: Защо все още Factcheck.bg не е оповестил, че Ивайло Мирчев излъга?

„Преди няколко седмици в един сутрешен блок по една от националните телевизии ми зададоха „гениалния“ въпрос защо ползвам американския фейсбук, след като критикувам американците. …

Отвърнах с досада, че по същата логика трябва да питаме американците защо ползват компютри, след като компютърът е българско изобретение, имайки предвид неговия създател Джон Атанасов.“, коментира Костадин Костадинов в своя профил в социалната мрежа Фейсбук

Ето какво написа още той:

„Знаете ли какво последва след това? От американската страница Фактчек създадоха огромна публикация със заглавие „Защо Джон Атанасов не е бащата на компютъра“. Тази публикация беше надлежно преписана във всички американски медии в България. Вторачени във фиксидеята си на всяка цена да ме изкарат лъжец, американците посегнаха на един от поводите за гордост на всеки съвременен българин.

Че Джон Атанасов е бащата на компютъра го знае всеки нормален човек, с изключение на фактчекаджиите, разбира се. Но тези дни се случи още нещо интересно, касаещо тази страница за разпространение на фалшиви новини, наречена иронично „проверка на фактите“.

„Единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите – инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България“, както нагло и лъжливо се самоопределя американската страница, вече почти седмица мълчи за лъжата на Ивайло  Мирчев, депутат от Демократична България. Припомням, че в петък той излъга, че Холандия щяла да ни даде подарък самолети Ф-16, ако ние на свой ред сме си били подарили нашите МиГ-29 на Украйна. Освен това изпрати и запитване до Министерството на отбраната, откъдето излезе официална информация, че Холандия няма никакво намерение да ни дава каквито и да било самолети.

Разбира се, всеки може да се обърка, въпреки че не се очаква от народните представители да са объркани, защото те са натоварени от избирателите с отговорността да взимат важни за страната ни решения. Въпросът е защо екипът на Фактчек, които представят себе си като „професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда“, все още не са ни уведомили за тази лъжа.

Какъв е отговорът на въпроса защо фактчекаджиите, които представят себе си „като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм“ някак угодно пропускат звучно да оповестят тази лъжа.

Самите автори на сайта в раздел „Прозрачност на финансирането“ с много думи разказват кой и как ги финансира. Донорите на „независимите журналисти“ са: Програма за малки грантове на американското посолство в България, Финансиране от Европейския парламент, Фонд Активни Граждани, Програма „Публична дипломация“ на НАТО, Фонд за иновации срещу дезинформацията, Държавен департамент на САЩ.

И тук задавам въпроса: част от един холдинг, приближен до Американското посолство, ли са „Демократична България“ и сайтът Фактчек, че последните премълчават за лъжите на първите? Отговора  оставям на вас.“, написа още Костадин Костадинов.

Прилагаме и илюстрация  на „Прозрачното финансиране“ на сайта Factcheck.bg.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!