Костадинов: Еврото не е просто платежно средство, а принцип на организация на финансовата система.

Костадинов: Еврото не е просто платежно средство, а принцип на организация на финансовата система.

Правителствената  пропаганда  се опитва да ни внуши, че приемането на еврото е нещо маловажно и по-скоро техническо, като заменянето на едни банкноти с други.  Всъщност нещата не могат да бъдат по-далеч от истината. 

Приемането на еврото означава фундаментална промяна на паричния режим с всички произтичащи от това последици за функциониране на финансовата система, а чрез нея и на цялостната икономика и нейните макропоказатели – растеж или не, заетост и безработица, доходи, инфлация, платежен баланс и прочие. Еврото не е просто платежно средство, а принцип на организация на финансовата система. 

Влизайки в еврозоната, ние се отказваме завинаги от суверенитета си и то не само от финансовия, а от целия суверенитет, защото Европейската комисия чрез ЕЦБ ще може в рамките на часове да принуди всяко едно правителство да се подчини, като блокира междубанковите плащания. 

По въпроса за суверенитета ще цитирам един от най-важните текстове от проекта за доклад на БНБ:

„От институционална гледна точка, при крайно извънредни ситуации с огромни икономически последици, българският парламент няма да има възможност да извърши налагащи се промени в паричния режим, а БНБ няма да има възможност да използва инструментите си за влияние върху монетарните условия в страната. В такива случаи страната ще трябва да разчита на наличността и ефективността на действащите в еврозоната механизми за управление на асиметрични икономически шокове.“

Нека да преведем на нормален, разбираем език израза „крайно извънредни ситуации с огромни икономически последици“. Това означава – икономическа катастрофа или война. Тоест,  ако настъпи икономическа катастрофа, не криза, катастрофа, то нито БНБ, нито Парламентът ще могат да вземат каквито и да е мерки! Просто казано – Народното събрание се превръща в една бутафорна структура за имитиране на демокрация, а истинската власт ще премине в ръцете на европейските бюрократи и банкери. 

Именно за това, подобно решение, от което зависи съдбата на България и българите за поколения напред, не бива да се оставя в ръцете на политиците! Решението  каква валута да ползваме и дали да запазим националната си свобода е решение, което засяга поколения българи и трябва да се вземе само след допитване до народа чрез референдум! Референдум за запазване на българския лев ще има!

Вероятно някой ще попита – нима нашите политици не са знаели, че еврозоната е капан? Истината е, че не, а и не ги е интересувало. Соломон Паси, който подписа договора за присъединяване, явно не го е чел внимателно, защото влезе в спор, че договорът за влизане в еврозоната е като всеки друг международен договор, от който може да се излезе по определена процедура. Дори се позова, на излизането на Великобритания от ЕС. Истината е, че от еврозоната излизане няма. Даже има цяло изследване на самата ЕЦБ, в което това е написано черно на бяло! Единственият шанс една страна да напусне еврозоната е да бъде изхвърлена с всички негативни последици от това. 

Когато споменахме Великобритания, някак всички апологети на влизането в еврозоната, срамежливо избягват да коментират поведението именно на тази страна. Великобритания, като една велика бивша империя, неслучайно защитаваше ожесточено запазването на собствената си валута, защото знае много добре каква власт е това да можеш да контролираш парите и финансовата система на други държави. Всъщност, една от причините за нейното колониално величие се дължи именно на финансовата система, която тя използва в колониите си. За незапознатите, финансовата система на империята е била двуконтурна – вътре в метрополията са циркулирали хартиените британски лири, а между метрополията и колониите се е допускало плащане само в злато. 

 

Та Великобритания не само не прие еврото, но реши и напусна и Европейския съюз! Прави ли ви впечатление, че напускането на една от трите най-големи държави от ЕС някак не се коментира или се подценява важността на едно подобно събитие? Всъщност напускането на Великобритания е началото на края на този съюз, защото тя никога нямаше да го напусне, ако вярваше, че има бъдеще и полза от членството си в него. 

 

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината!

Възраждане е с номер 3 в бюлетината!

Избери свободата!


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

Петър Петров и министърът на МОСВ с поредна проверка за незаконни сметища в монтанско

Костадин Костадинов: Важните за  България решения да се взимат  от 50 Народно събрание

Костадин Костадинов: „Възраждане“ скоро ще управлява и ще освободим Кърджали от мафията

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!