Климент Шопов : Напоителният канал Р-2, над село Калояново и село Глушник може да бъде въведен в употреба при достатъчен интерес 

Народният представител от “Възраждане”, Климент Шопов зададе въпрос на министъра на земеделието и храните, във връзка с въвеждането в употреба на напоителен канал Р-2 на Напоителни системи АД – клон Средна Тунджа в землището на село Калояново и село Глушник.

Министърът на земеделието и храните отговори, че във връзка с въпроса на народния представител от “Възраждане” е извършена проверка на Напоителни системи АД, клон Средна Тунджа по описаните съоръжения. В резултат от нея е установено, че последните 15 години не е проявяван интерес, за осигуряване на вода, от страна на гражданите и затова каналът не работи. При проверка на състоянието на канал Р-2 е установено, че е в задоволително състояние, с необходимост от почистване и възстановяване на облицовката на няколко места за рехабилитация на шест участъка от канала.

“При наличието на финансов ресурс за извършване на ремонтите и желание, от страна на земеделските производители, е възможно подаване на вода за напояване”, каза в отговор, министърът на земеделието и храните.

Климент Шопов репликира министъра, изтъквайки факта, че жителите на двете села, обработващи земеделска земя, със сигурност имат интерес към възобновяване на функциите на този напоителен канал и, че те не са заявявали интерес, не защото нямат такъв, а защото напоителният канал не функционира от 15 години.

“Местната общност трябва да бъде изискваща и активна и да подаде заявление за необходимо осигуряване на вода за напояване на площи, въпреки че каналът в момента не работи. Все пак, министърът заяви, че при наличие на достатъчно интерес, биха могли да въведат канала в употреба”, коментира Климент Шопов народен представител от “Възраждане”.

Актуално

“Възраждане” – Лом : Проблемите на хората с увреждания са системно неглижирани от местната власт 

В Монтана ще има нова детска площадка и облагородени подлези, по предложение на “Възраждане” 

Даниел Петров: Гражданите на Беларус знаят, че техният глас е важен и масово гласуват