Какво се случи в третата работна седмица на 50 Народно събрание?

Какво се случи в третата работна седмица на 50 Народно събрание?

Третата седмица от 50 Народно събрание ще бъде запомнена с нестабилността на почти всички парламентарни групи, разбира се изключение прави „Възраждане“. За пореден път нашата парламентарна група показа, че е монолитна, стои стабилно пред своите избиратели, зад всичко, за което се борим заедно вече десет години. Принципите на „Възраждане“ са непроменими, а народните представители непоклатими. През седмицата, в която парламентарната група на етнополитическата мафия в парламента започна да показва, че в нея протичат активни процеси на разпад, а най-малката парламентарна група направо се разпадна, „Възраждане“ стои единно и показа, че е единствената стабилна алтернатива, достойна за доверието на българските граждани.

Парламентарната седмица започна с искане за създаване на комисия, която да провери фактите и обстоятелствата относно нерегламентирано влияние в правосъдната система и съдебната власт, поради дейността около Мартин Божанов – Нотариуса и групата около Петьо Еврото. Вносителите бяха от ПП-ДБ, които, след като направиха поправки в Конституцията и вкараха държавата ни в конституционна криза, отново не са доволни от правосъдната система.  и съдебната власт. Не са доволни от същите тези институции, които не разследват тяхната клика за фалшифицираните подписи от Лена Бориславова, не разследват пуделите на ПП-ДБ, които носят  пачките, случаят „Нексо“ и какви ли не още розово-демократични престъпления. Ами, да… и ние не сме доволни от работата на правосъдната система и съдебната власт, но за разлика от ПП-ДБ, ние спазваме закона и искаме и ПП-ДБ, и ГЕРБ, и полуразпадналото се ДПС, и ИТН, и разпадналото се „Величие“ да спазват закона, също както това се от изисква редовите български граждани.

В този първи парламентарен ден „Възраждане“ обедини опозицията в Народното събрание два пъти и успя да попречи на стремежа на  Пеевски в усилията му да овладее и управлява държавата. Както казва мъдрият български  народ, успяхме да „сложим прът в колелата“ на каруцата на ДПС, но само в тази част, която се кара от Пеевски.  Попречихме му да разчисти очевидно  неудобни за него хора в регулаторите. С изказване от трибуната на Народното събрание председателят на „Възраждане“ призова народните представители да не подкрепят исканите от ДПС оставки на член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол и на зам.-председателя на Комисията по финансов надзор, назначени от квотата на ДПС. Костадинов успя да обедини народните представители от различните парламентарни групи, които гласуваха против опита на Делян Пеевски да вкара Парламента във вътрешнопартийната битка, която се води при разцеплението на ДПС. Това естествено отприщи гнева на етнополитическата мафия  ДПС към „Възраждане“ и донесе поредица от гневни публикации в медиите на Пеевски, но едва в третия ден – петък. Явно тогава Пеевски излезе от турското посолство, където беше влязъл, преди да се гласува българско правителство.

В сряда на обед започнаха дебатите по предложеното правителство от страна на ГЕРБ. Предложеният състав на правителство съдържа  служебни министри и министри от кабинета, срещу който протестирахме  през 2020 г., когато представители на институциите на ГЕРБ биха български граждани под колоните на Министерски съвет.  Същите тези, които предизвикаха големите протести и успяха да обединят хиляди българи на площадите срещу политиката си, сега ни бяха предложени като „нова алтернатива“. Да, ама не…Кабинетът на Борисов и Пеевски няма как да е алтернатива. Очевидно и Борисов го беше разбрал, защото изведнъж правителството му не беше подкрепено от част от депутатите на ДПС. В кулоарите се разнесе слух, че Ахмед Доган така е наредил, после слухът се потвърди и от медийни публикации. ГЕРБ повика ли на помощ ДПС, за да бъде провалено правителството, без ГЕРБ да понесе вина за това, само можем да предполагаме.

По време на дебатите при гласуването на правителство Костадин Костадинов каза от трибуната на Народното събрание, че демократичните държави не се делят на по-малко или по-много демократични, не се делят на източни, западни, северни или южни. Те или са демократични, или не са демократични и уточни, че в България не е проведен референдум за избор на западния политически модел. Председателят на  „Възраждане“ направи изказване във връзка с обсъждането и гласуването на правителство излъченено от ГЕРБ с подкрепата на ДПС. Във връзка с изказването на Росен Желязков, че в България за първи път ще има кабинет без осигурено политическо мнозинство, Костадинов припомни, че такъв кабинет е бил съставян по-време на управлението на Пламен Орешарски, когато втората и третата политическа сила, тогава БСП и ДПС, без да разполагат с пълно мнозинство, но разчитайки на подкрепата на Волен Сидеров са излъчили правителство.

Той допълни, че това правителство е катастрофа в политическата история на страната и за българската държава и посочи, че това действие на БСП води до рязко спадане на електоралната им подкрепа, като от тогава до сега подкрепата на БСП намалява, стигайки до 150 хил. гласа на последните избори. Костадин Костадинов се обърна към представителите  на ГЕРБ  и им припомни, че няма избирател на ГЕРБ, който да е гласувал за правителство, което да е подкрепено от ДПС.

Четвъртък беше ден за изслушвания… В момента в Народното събрание се провежда само изслушвания, защото все още няма приет правилник за дейността му. А защо нямаме – защото ГЕРБ и ДПС знаят, че нямат мнозинство, и ако опозицията реши – може да приеме закони, които няма да обслужват мафиотските интереси на Борисов и Пеевски.

Стигна се до засекретеното заседание за позицията на България за предстоящата асамблея на НАТО във Вашингтон. Наистина не стана ясно защо се засекрети заседанието, защото нямаше нищо скришно. Още повече, че позицията на България ще стане ясна на самата среща. Единственото, което обосновава закриването на заседанието, е, че  нашите „йесмени“ в Министерски съвет и Президентството  ги е страх от реакцията на българския народ и предпочитат да са далеч в САЩ когато истината излезе наяве, или да хвърлят вината на някой друг, когато това стане.

Тази седмица „Възраждане“ отново поиска две изслушвания на министри: – на служебния министър-председател и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство.

Министърът на МРРБ трябваше да отговаря на въпроси за АМ „Хемус“, но изведнъж се оказа възпрепятстван – нормално, ние сме свикнали, когато има неудобни въпроси, изведнъж графикът на служебните министри става препълнен.

Служебният министър-председател обаче дойде и отговаря на въпроси относно острата антибългарска кампания от политическия елит на Северна Македония, които нарушават всички спогодби по приемането на страната им в Европейския съюз. От отговорите му стана ясно, че според него  служебното правителство е  защитило интересите на България. Обаче всички ние сме свидетели на непрекъсната антибългарска реч от страна на македонските власти, посегателства срещу българи, съвсем скоро един българин беше държан на границата, защото иска да внесе в Северна Македония български книги, които му бяха иззети на същата тази граница.  Ангел Георгиев – народен представител от „Възраждане“, избран от Пловдив  град  категорично се противопостави и поиска обясненив защо се позволява системното погазване на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония. За записването на студенти от Република Северна Македония в България попита Стоян Таслаков – народен представител от „Възраждане“, избран от Пазарджик. Той посочи, че срокът за записване на студенти в български ВУЗ, за което се изисква и диплома, е 7 юли, а за издаване на дипломи в Северна Македония –  е 15 юли. Технически е невъзможно срокът за записване да бъде спазен при тези условия. Българската държава е уведомена за това, но все още не е взела мерки. Таслаков от „Възраждане“ призова от трибуната на Народното събрание това незабавно да бъде разрешено като въпрос.

Всеки първи петък от месеца Народното събрание изслушва министър-председателя на теми по общата политика, провеждана от правителството. Бяха зададени въпроси, които изсветляват зависимостите на правителството от Пеевски, – например смяната на 11 областни управители, 6 от които с доказани обвързаности с ДПС. Служеният министър-председател беше лаконичен, а казаното от него трудно може да се нарекат отговори, тъй като в повечето случаи нямаха нищо общо със зададените въпроси.

Извън пленарна зала, в кулоарите на парламента тази седмица също течаха активни процеси на трусове, раздори и разпад в парламентарните групи. Само в рамките на три работни седмици 50 Народно събрание е с група по-малко. Най-малката парламентарна група вече е в историята като най-бързо изчезващата група в българския, а вероятно и в световния политически спектър. Изчезването ѝ беше белязано от бурни скандали, страховити случки, поредица от интервюта и разочарование, което очевидно предизвика у избирателите си. Поне за това свидетелстват коментарите в медии и социални мрежи. Както казва мъдрият български народ „Каквото сам си направиш, цяло село да се събере  – не може да ти го направи.“. Трусове имаше и в етнополитическата мафия – ДПС, която също изключва депутати от групата си и се раздели при гласуването на кабинета Желязков – Пеевски. В кулоарите Пеевски прибързано обясняваше как с Доган нямат проблеми, а в общественото пространство залетяха декларации с обяснения във вярност на почетния председател и обявяването му в единствен. Тези партийни процеси бяха наблюдавани от нас от „Възраждане“ с интерес, защото са част от парламентарния живот и очевидно са началото на самопрочистване на така наречения политически елит. Мутро-олигархичният модел на управление на България е към своя край, а ние от „Възраждане“ – единни, обединени, последователни, стоящи неотклонно на позициите си, взимащи решения в полза на българския народ и в съответствие на българския национален интерес, сме явна алтернатива на статуквото. Отивайки на избори, мъдрият български избирател ще има право на избор и когато той избере – ще изпрати всички, управлявали последните 32 г., в историята. Когато българският избирател ни даде доверието си, ще превърнем България в свободна и просперираща държава.

Актуално

Костадин Костадинов: „Възраждане“ с пълна подкрепа за Доналд Тръмп

Какво се случи в четвъртата работна седмица на 50 Народно събрание?

Петър Петров от „Възраждане“ поиска обяснение от министъра на вътрешните работи във връзка със смъртта на 41-годишния Мирослав Александров в град Монтана.

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!