И бургаски рибари притеснени от ветрогенератори в морето

И бургаски рибари притеснени от ветрогенератори в морето

След като рибари от северното крайбрежие изразиха своите опасения от загуба на поминъка си заради лобисткия проектозакон за ветрогенератори в морето, подобни притеснения има и сред техни колеги от Бургаска област. Те ги споделиха на работна среща с народния представител от „Възраждане“ Борис Аладжов и общинските съветници Мариян Иванов, Виктория Върбанова и Александър Койчев.

Въпреки че сегашните намерения са „перки“ да бъдат поставени в северната част на българското Черноморие, местните рибари се опасяват, че този процес може да стигне и до южното в  последствие. В проекта на закона е записано, че докато не бъдат определени приоритетни зони за разполагането на ветрогенераторите, всички зони се смятат за неприоритетни. Това отваря вратичката за разширяването на териториите, покрити с „перки“, смятат рибари. Отделно, в чл. 21 е посочено, че обектът на концесията за вятърна електроцентрала включва и „други спомагателни обекти и съоръжения, които са необходими и непосредствено свързани с изграждането и експлоатацията“. Така спокойно могат да ни вземат пристанищата за 30 години, за да обслужват чрез тях процеса, притесняват се рибари.

Дори подобни съоръжения да бъдат изградени само на север, това не означава, че те няма да повлияят на риболова и на юг, казаха местните. С поставянето им е огромна вероятността да бъде променена миграцията на пасажните риби и те да не стигнат до риболовните райони в Бургаско, а ние разчитаме много на улова на сафрид, чернокоп и паламуд, поясниха рибарите.

Местните хора са притеснени и са готови и на протести, ако този законопроект бъде гласуван.

“В лицето на „Възраждане“ срещате съмишленици.”, посочиха организаторите на срещата. Проблемите ще бъдат обсъждани на кръгла маса в София на 6 февруари, в която ще се включат и народните представители Коста Стоянов и Константина Петрова.

 

Актуално

Николай Костадинов пита къде е бил кметът на Варна по време на пожарите

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!