Историята на една медийна манипулация

Историята на една медийна манипулация

Позицията на „Възраждане“ по повод на разпространена невярна информация в някои медии

 

През последните два дни сме свидетели на явлението „медийна манипулация“. Наблюдаваме опитите на неизвестен за нас манипулатор, който  „упражнява контрол над други хора“ против тяхната воля и срещу техните интереси. Кой е манипулаторът не можем да твърдим, но можем да предполагаме. Очевидно някой, за когото е притеснително съществуването на „Възраждане“, който не хаби нито сили, нито ресурс, за да създава негативен имидж на водещите политически лица в политическата формация.  При всички случаи става въпрос за опит да се упражни манипулативно влияние над обществото, да бъдат манипулирани умовете на българските граждани чрез неверни  твърдения. За да се случи това, се използва четвъртата власт – медийната, чрез която са разпространени текстове, а в социалните мрежи и  така наречените мемета.

 

На приложената графика виждаме  развитието на класическата медийна манипулация, която започва в късните часове на 29 юни 2023 г., същата тече и в момента. За по-малко от 24 часа са публикувани около 38 публикации. Имаме информационна атака с публикации, които условно ще наречем подгряващи.  Те съдържат обиди срещу сина на зам.-председателя на „Възраждане“  (в син цвят на графиката). Според някои теории, сред които е и тази на френския психоаналитик и психиатър Жан Лакан, речевите обиди са част или стил на „кавга“ и са тип агресивна комуникация. Те неслучайно са приложени в  „подгряващите“ публикации  на част от медийната манипулация, тъй като тяхната цел е да провокират ответна агресивна реакция. Каквато всъщност няма да провокират.

Видно от приложената графика този вид публикации се пускат в сутрешни часове и в обедни такива, с което се цели по-силен ефект . Имайки предвид, че дните са работни, вероятно се цели да се обхване времето преди започването на работния ден и това на обедната почивка на читателите, жертви на манипулацията.

 

Впоследствие започва поднасянето на псевдо-новина: – покупка на имот, деклариран и вписан в публичен регистър, преди повече от 10 месеца (в лилаво на графиката). Както се вижда от графиката, интензивността на публикациите нараства във времето и достига максимум в края на последния работен ден от седмицата – петък (в червено на графиката). Това не е случайно, предвид предстоящите почивни дни, които предполагат отговор от страна на „Възраждане“ в понеделник.

 

Това, което пропускат поръчителите на медийната манипулация, е, че истината няма почивен ден. Ето какво показва проверката на фактите и каква всъщност е истината.

 

Цончо Ганев и Александра Ганева, родители на Силвестър Ганев, продават тяхната част от апартамент в Златни пясъци. Тази продажба е реализирана на 23.03.2020 г. и е на стойност 81 664 евро. Още в декларацията пред Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), при напускане на Общински съвет Варна, Цончо Ганев е декларирал направено плащане по предварителен договор за изграждане и покупко-продажбата на апартамент в София, като същият е на името на Александра Ганева. Първата вноска съгласно договора е в размер на 18 191 евро.

 

Последният е деклариран и при встъпването му в длъжност като народен представител и в 47-то Народно събрание на 29.12.2021 г.  Което означава, че предварителният договор е подписен преди  почти три години, преди Цончо Ганев да бъде избран за народен представител, за апартамент купен  на зелено в краен квартал на София, което обосновава и по-ниската му цена.

Сделката за закупения апартамент в гр. София, район Овча купел, който се използва в медийната манипулация, е вписана в Агенция по вписвания на 17.08.2022 г.,  също е вписан в декларацията на Цончо Ганев пред Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

 

Разбира се, в умело подготвената медийна манипулация декларацията пред  КПКОНПИ не се споменава, а се ползва декларацията в Агенцията за вписвания. В последната фигурира крайната сума, платена за апартамента след двугодишно изплащане на траншове. С други думи, удобно се използва декларацията от Агенция по вписванията, в която е описана крайната сума, а не тази от КПКОНПИ, в която е описана сделката за имота. Вероятно авторите на медийната манипулация ще продължат да опитват да действат според народната мъдрост „Да търсят под вола теле“. Теле обаче няма, вол също, а престъпление още по-малко. Родители, придобили честно и почтено средствата си, са закупили апартамент на сина си и в това няма нищо невероятно. Разбира се, клеветниците може да продължат да съшиват истории, докато установят и произхода на арматурата, ползвана за построяването на сградата, в която е апартаментът, който все още няма акт 16 и не е завършен.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!