Искра Михайлова: Строителството на новите блокове в Козлодуй е на път да се превърне в международен скандал

Искра Михайлова: Строителството на новите блокове в Козлодуй е на път да се превърне в международен скандал

От “Възраждане” проведоха  брифинг в Народното събрание във връзка с опита на ГЕРБ да внесат в дневния ред като извънредна точка Проект на решение за продължаване на процедура по подбор на строител за АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АР1000.

Народният представител от “Възраждане” Искра Михайлова заяви: “Вчера Комисията по енергетика протече изключително скандално и породи у нас сериозни съмнения относно прозрачността на процедурата по избор на компания. В управляващата коалиция очевидно има тежко неразбирателство относно това кой ще строи новите блокове. Както стана ясно, на поставените критерии отговаря „Хюндай“, но вчера от ПП-ДБ внесоха изрично искане да се преговаря и с един от отпадналите кандидати – американската компания „Бехтел“. Нужно е народните представители да имат време подробно да се запознаят с цялата документация и работа на така наречения управляващ комитет, който е натоварен от министъра на енергетиката с избора на изпълнител.“

Изключително скандално и безпрецедентно е, че Южна Корея, една от най-силните икономики в света, излезе с официална позиция, в която директно обяви своите опасения относно честността на избора на строител на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ и изрази загриженост от евентуално противозаконно отстраняване на компанията „Хюндай“ от процедурата.
Михайлова припомни, че Възраждане има ясни позиции в полза на изграждането на АЕЦ „Белене“ и е категорично против лобисткия проект на Уестингхаус, която беше избрана за изпълнител при тотална липса на конкуренция и в разрез с всички пазарни практики.

 
Какво още казаха народните предтавители на „Възраждане“ може да видите тук: – https://www.facebook.com/vazrazhdane.bg/videos/1450528819177324

Актуално

„Възраждане“ представи листата си за Бургас за парламентарните избори

„Възраждане“ на Костадинов се срещна с част от екипа на Тръмп в САЩ

Структурите на “Възраждане” – Великобритания направиха филм за Априлското въстание

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!