Искра Михайлова от „Възраждане“: Запазването на комплекса „Марица-изток, е запазване на националния ни суверенитет. 

Искра Михайлова от „Възраждане“: Запазването на комплекса „Марица-изток, е запазване на националния ни суверенитет. 

Искра Михайлова от „Възраждане“: Запазването на комплекса „Марица-изток, е запазване на националния ни суверенитет. 

  • Служебното правителство като че ли защитават не националните, а частни интереси.
  • Не са водени сериозни преговори за предоговаряне на ПВУ
  • Комплекса „Марица-изток  трябва да функционира до изчерпване на ресурсите в находищата.

– Г-жо Михайлова, миналата седмица по искане на „Възраждане“ парламентът изслуша вицепремиера Атанас Пеканов и енергийния министър Росен Христов относно предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за въглищните централи. Какъв е резултатът – защо решението на парламента не се изпълнява?

Решението на Парламента не се изпълнява, защото действията на служебното правителство като че ли защитават не националните, а частни интереси. Вместо да брани работните места в старозагорски регион и енергийната независимост на страната ни, министър Росен Христов от месеци обикаля предприятията  в комплекса и убеждава миньори и енергетици, че е време да мислят за преквалификация, едва ли не, защото мините са обречени на закриване.

– Има ли възможност за предоговаряне на Плана?

Не просто има възможност. Има действащо решение на Народното събрание за предоговаряне на плана, при това взето с пълно мнозинство. За съжаление всички наши подозрения се потвърдиха – служебното правителство просто няма никакво желание да предоговори Плана в интерес на българските граждани. Служебният министър Христов сякаш лобира за интересите на частни компании, зад които стоят изключително интересни имена и ние съвсем скоро ще запознаем обществеността с тях.

– Каква ще бъде оттук нататък съдбата на комплекса „Марица-изток“?

Според нас от „Възраждане“ е немислимо да се коментира затваряне на мощности в близките няколко години. Тези централи са от стратегическо значение за енергийната ни система, техните мощности са с балансираща роля в енергийния микс и ние приемаме като национално безотговорно да се работи за тяхното закриване. Нашата позиция е, че мините и тецовете трябва да функционират до изчерпване на ресурсите в находищата. През това време, разбира се, трябва бъде изработена национална енергийна стратегия, която да гарантира, че България ще продължи да бъде износител на електроенергия, а не обратното.

– Какви програми за преквалификация на хората, които живеят в Стара Загора, трябва да бъдат направени?

Ние искаме да коментираме подобни програми след години, когато наистина наближи моментът да се изчерпят залежите. Когато моментът за затваряне на тези мощности е дошъл по свое естествен ред, а не под натиска на нашите европейски партньори или на частни инвеститори.

– В предния парламент Вие успяхте да обедините всички групи в НС, за да се вземе решението за предоговаряне на Плана заради въглищните централи. Какви инициативи ще предприемете сега?

Като начало поканихме на изслушване министрите Атанас Пеканов и Росен Христов, за да обяснят от трибуната на Народното събрание  на българските граждани как точно са защитавали в Брюксел решението на Парламента, съответно и българския национален интерес. Оказа се, че не само не са водени сериозни преговори, но и срещите са били провеждани онлайн, забележете, на английски език. Не знам за вас, но на мен това ми звучи крайно несериозно, да не кажа унизително.  Работим в тясно сътрудничество със синдикатите и продължаваме да се борим за запазване на комплекса „Марица-изток, защото това е борба за националния ни суверенитет.

– Текат преговори за правителство. ГЕРБ-СДС номинираха еврокомисар Мария Габриел за премиер. Каква е прогнозата Ви – ще има ли редовно правителство?

Не знам дали е уместно да говорим точно за преговори, когато сме свидетели как първите две формации саботират дейността на Народното събрание, което на практика е блокирано заради тоталната неспособност на родните атлантици да намерят общ език – нещо, което в крайна сметка изглежда съвсем логично.

Ние от Възраждане сме готови със състав на кабинет и в случай, че получим третия мандат ще запознаем българското общество с него.

Източник: Интервю за Стандарт

Актуално

Петър Петров и министърът на МОСВ с поредна проверка за незаконни сметища в монтанско

Костадин Костадинов: Важните за  България решения да се взимат  от 50 Народно събрание

Костадин Костадинов: „Възраждане“ скоро ще управлява и ще освободим Кърджали от мафията

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!