Искра Михайлова: В този си вид Планът за възстановяване прави повече от 50 000 безработни в енергетиката

Искра Михайлова: В този си вид Планът за възстановяване прави повече от 50 000 безработни в енергетиката

Интервю на народният представител от парламентарната група на „Възраждане“ за Факти

 

Ако ние получим третия мандат, сме готови с кабинет, казва народният представител от „Възраждане“.

Когато Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) се отвори, има текстове, които коментират конкретни години – въглищните централи, емисиите и либерализацията на пазара. В момента е въпрос на 30 секундно гласуване – ще запазим ли въглищните мощности на България, или няма да ги запазим. Пред ФАКТИ по темата говори народният представител от „Възраждане“ Искра Михайлова.

– Г-жо Михайлова, „Възраждане“ каза и показа, че няма да подкрепи декларацията за съставяне на кабинет на „Продължаване на промяната“. Така мандатът ще бъде върнат. В този смисъл шансовете за кабинет са…
– Нулеви. Ние още от самото създаване на 48-то Народното събрание подозирахме неговия кратък живот. В този смисъл нищо необичайно не се случва. Единственото нещо, което намираме за проблем, е това забавяне във времето на връчването на мандатите. Ние смятаме, че колкото по-бързо бъде разпуснато това Народно събрание, толкова  е по-добре за хората и за България. И това е така, защото като цяло решенията, които се взимат още от самото начало на 48-то Народно събрание,  не са добри за страната ни. Да не използвам и по-тежки думи.
– Но тезата срещу това е, че трябва да се приемат много промени в закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост…

– Това е теза, която ние не само че не приемаме, а смятаме, че е изключително вредна. Вредно е това прибързано приемане на промените в тези закони. Напомням нещо, което рядко се коментира, че  Планът за възстановяване и устойчивост е във връзка с кризата, създадена от Ковид, и мерките  за възстановяване след  така наречената пандемия. Важно е да кажем също, че този План за възстановяване и устойчивост от кризата, създадена от Ковид, няма никакво основание да се занимава с нашата енергетика.

Оказва се обаче, че 60% от него е свързан с енергийната стратегия на България и не става въпрос за никакво възстановяване или устойчивост, а става въпрос за унищожаване на българската енергетика. Този План, в този му вид, е вреден за България, а по-голяма част от народните представители в 48-то Народно събрание казват, че е приоритет бързото приемане на промените в законите, за да може да бъде изпълнен. Наблюдаваме и друго –  как с все по-ясно наближаващите избори се  засилва  предизборното говорене и  други политически организации започват да преповтарят тезата на „Възраждане“, че Планът трябва да се предоговори. За  жалост при тях наблюдаваме само говорене, защото народните представители от останалите политически сили в симбиоза  гласуват закони, които обслужват този План. Това е политическо лицемерие.

Ние от „Възраждане“ сме категорични, че Планът трябва да бъде коригиран и последователно стоим зад тази теза. Наблюдаваме, че все по-често се чуват гласове на експерти, синдикати, организации, които казват, че Планът трябва да изглежда по друг начин. И така затвърждават тезата  на „Възраждане“, която ние категорично поддържаме, още от самото написване на Плана.

В Плана за възстановяване и устойчивост има проблем. В него е записано, че през 2026 година трябва да закрием 40% от въглищните  си мощности, а до 2038 година изобщо да ги няма. Става въпрос минно – енергийния комплекс „Марица-Изток“. Трябва да се знае, че тези дружества в момента генерират огромни печалби за България. И трябва да се знае, че тези печалби на дружествата в момента определено надхвърлят сумите по Плана, които изобщо ще получи страна ни.  В студените месеци, повече от 50% от електроенергийният микс се осигурява от тези централи. Я си представете България в какво положение ще изпадне, ако 50% от микса ни просто го подарим или го  премахнем.

И нека да кажем, че докато в нашия план се залага елиминиране на въглищните  мощности, в същото време други европейски страни, като Австрия и Германия, отварят своите енергийни централи на въглища.

 

 

– Именно този дебат предизвика големи скандали в парламента по въпроса какво сме поели като ангажимент?

– Ангажиментите ни са били винаги ясни за хората, които следят темата. Аз съм от Старозагорския регион, който е един от най-засегнатите райони, ако този План се приложи. Трябва обаче да бъдем много конкретни и да кажем, че това не е регионален, а национален проблем.

– Визирате това, че много хора работят в централите…
– Този План застрашава енергийната независимост на България, което е национален проблем.  Да, също изключително много хора са ангажирани в сектора и се препитават чрез труда си там.  Ще ви кажа точни числа. Ако тези ангажименти, които последните правителства са поемали, бъдат изпълнени по отношение енергетиката, в числа това означава, че през 2026 година ще  загубим 12 000 работни места. До 2038 година ще загубим още 15 000 работни места. До тук стават 27 000 работни места. Това са пряко засегнатите, но тези хора имат и семейства, а загубата на работно място се  отразява и на покупателната способност семействата им, което засяга всеки бизнес в региона. Така вече засегнатите стават  повече от 80 000 човека. Числата, които цитирам, са по официални данни, предоставени ми от синдикатите. Към тях трябва да прибавим още 22 000 работни места, които са свързани със страничните фирми, които обслужват енергийните централи. Разбирате за какви грандиозни числа за България говорим. Става въпрос за повече от 50 000 човека, които ще останат без работа. В този си вид Планът за възстановяване и устойчивост прави повече 50 000 безработни в енергетиката.

Но ние, в България, в момента имаме едно предимство. И това е, че битовите абонати на електроенергия са на регулиран пазар. Този пазар черпи един огромен процент от микса – говорим за над 40%, а в студените дни и повече от 50%. И благодарение на това абонатите имат възможността все още да потребяват електроенергия, която могат да си позволят. Ако битовите абонати излязат на либерализирания пазар, сметките на домакинствата трябва да са в пъти по-високи. В Плана за възстановяване и устойчивост като втора цел е заложено домакинствата ни да излязат на либерализирания пазар. И за да добиете представа какво точно означава това, ще ви напомня, че бизнесът в момента е на либерализирания пазар. Всеки български гражданин знае колко високи са сметките за ток на бизнеса, всеки  го усеща по нарастващите цени на всички стоки и услуги. За бизнеса се прилагат огромни компенсации, за да се подпомогне. Те идват от печалбите на същите тези дружества, които в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено да унищожим. Сега си представете същото, но с домакинствата. Сметките, които плаща бизнесът, ако сполетят домакинствата, ще има хора, които ще останат без ток в 21-ви век, защото няма да има с какво да си го платят. Сметките на битовите абонати, ако бяха на либерализирания пазар, щяха да са пет пъти по-високи. Сега ще напомня, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, в която заплатите са далеч от европейските такива.

– Решението на това е…
– Трябва да предприемем стъпки да бъде създаден нов План за възстановяване и устойчивост. Като цяло в Плана има и добри проекти, но частта „енергетика“ е тотално лобистки написана и обслужва частни интереси.

– По какъв начин можем да го предоговорим…
– Това е абсолютно възможно според регламент 214 на Европейската комисия, който позволява Планът да бъде както променян, така и изцяло написан отново. Дали ще бъде наречено промяна или нов план е въпрос на тълкуване… Когато имаме ново съдържание в един документ, ясно е, че това е нов план, защото към него има и съпътстващи документи, приложения, определения. Дадени текстове ще отпадат от съдържанието на целия този План в определените конкретни реформи, както са записани в частта за „Декарбонизация“.

– Служебният кабинет или парламентът трябва да е водещ…
– По принцип това е в компетенцията на Министерски съвет и съответно на ресорните министри. Имаше много изявления, но ние, от „Възраждане“, сме единствената политическа организация, която внесе възражение срещу Плана в този му вид още по времето на обсъждането му. Говорим и за част от съпътстващите документи към него, защото от 2019 година се борим срещу така съставения План.

Да не забравяме, че за този план отговорност носят много политически сили. Припомням, че ГЕРБ го изготвиха, а „Продължаваме промяната“ и БСП само го довършиха с уж  „козметични“ промени. Още тогава ставаше ясно, че по тема „енергетика“ България  ще страда. Още тогава от „Възраждане“ много остро се борихме срещу това, което в момента се случва. Абсолютно възможно е да се предоговори всичко и сега е моментът да се направи това. Дали ще запазим енергийния суверенитет на страната ни е въпрос на 30-секундно гласуване в Пленарна зала на предложението на „Възраждане“ за промени в плана. Предложение, което внесохме на 27 октомври 2022 г. и което е подкрепено от заети в сектора, от синдикати и организации, преминало е през комисия и очаква гласуване в зала. Всяко внасяне на друго предложение, от друга политическа сила, което ще е със същото съдържание като това на „Възраждане“, ще доведе до излишно забавяне, защото трябва да измине същата процедура, каквато вече е преминало нашето предложение. Виждате, че след провала на втория мандат очевидно отиваме на нови избори и това забавяне ще доведе до момент, в който няма да има парламент, за да се гласува което и да е предложение. Нека политическите партии в парламента спрат с опитите да извличат политически дивиденти на гърба на българския народ. Не е време за игри с българския енергиен суверенитет, а на ясно и категорично решение.

– Кабинет с третия мандат виждате ли го като опция, защото това остава…
– Според мен и това няма да е възможно. Спрягат се няколко мандатоносителя, но каквото и да се направи, президентът няма полезни ход. На когото и да даде мандата, ние смятаме, че няма как да се сглоби нещо, което да може да работи адекватно. В парламента има една такава евроатлантическа симбиоза, която се вижда при различните гласувания. Принципно би било логично на тази база да има възможност за съставяне на правителство с третия мандат, защото повечето политически организации в настоящия парламент имат една и съща посока на мислене. Но това, което виждаме в последните дни, ще използвам старата българска поговорка – някак не могат да се разберат кой да води бащина дружина, не ми дава повод за оптимизъм. Ние, от „Възраждане“, няма как да участваме в това, защото чисто идеологически сме ориентирани само и единствено към защита на българския национален интерес. А такова нещо не можем да кажем за нито една от другите политически организации. Ако ние получим третия мандат, сме готови с кабинет.
– Получава ли се вече една доста прилична симбиоза между работата на парламент и служебен кабинет…
– Бих коментирала това на фона на горещата тема от последните дни, която е точно по Плана за възстановяване и устойчивост. И ще ви кажа какво конкретно се случи. Изборите наближават и всеки започва да говори по свой си различен начин, а този начин е различен, когато някой има спокойствието още известно време да е в управлението. Когато от „Възраждане“ още на 27 октомври 2022 година внесохме тези корекции, за да подкрепим служебното правителство, което казваше, че то нямало моралната отговорност да пипа Плана, защото не е избрано, а е назначавано, ние тогава казахме, че Народното събрание е органът, който е избран и ще направи този жест към служебното правителство. Сега няколко политически организации вече започнаха да говорят, че това трябва да се случи в момента, въпреки че няма такова взето решение. Когато вече се нажежи обстановката и в сряда миналата седмица влезе нашата точка в дневния ред, благодарение на това, че ние я направихме задължителна и вече нямаше накъде да се ходи, чухме най-после и коментара  от служебния премиер.

Той  потвърди, че Планът може да бъде преработван и едва ли не те вече работят по това. Кога излъга!? Дали когато първо каза, че не могат и нямат моралното право да работят по Плана, или сега, когато стана ясно, че всички български граждани искат това и той изведнъж потвърди, че планът може да бъде преработван.

А ние, от „Възраждане“, говорим за това преработване на Плана месеци наред.

Сега виждаме как и служебният кабинет, и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“  изведнъж започват да си променят позицията. Същите тези партии, които работиха по Плана и с готовност в него предадоха българската енергетика, сега променят мнението си.  Нали идват избори, та по стара традиция започват да говорят това, което искат да чуят българските избиратели.

И затова аз искам да се обърна към хората, към вашите читатели, за нещо, което аз самата винаги правя – не гледам кой какво ми говори, а кой какво прави.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!