Инж. Коста Стоянов: Уважаеми кметове, имате само 4 работни дни да предложите допълване на списъка с проектите в Инвестиционната програма

Инж. Коста Стоянов: Уважаеми кметове, имате само 4 работни дни да предложите допълване на списъка с проектите в Инвестиционната програма

Вчера бе гласуван на първо четене Закона за държавния бюджет за 2024 година. В чл.108 от него е предвидена Инвестиционна програма за общински проекти в зависимост от категорията на всяка една община съгласно заповед на МРРБ от 2014 година. Това заяви народният представител от партия “Възраждане” инж. Коста Стоянов, информират от пресцентъра на партията.

Той посочи, че общините в категория 1 могат да подадат проекти в размер до 50 млн. лв.;

общини в категория 2 – до 30 млн. лв.;

общини в категория с 3 – до 15 млн. лв.;

общини в категория 4 – до 10 млн. лв.

общини в категория 5 – до 6 млн. лв.

Народният представител от “Възраждане” посочи, че изключение от това правило има за общините с население над 180 000 души по данни на Националния статистически институт към 31 декември 2022 г., за които общата максимална стойност на проектните предложения може да бъде до 100 млн. лв. Това са общините Варна, Бургас, София, Пловдив и Стара Загора.

 “Тук искам да напомня, че Министърът на финансите беше изпратил подвеждащо писмо до всички общини с ограничения за кандидатстване с до 3 проекта на община и много по-ниски стойности от по-късно обявените в проектобюджета за 2024 година. Въпреки краткото време за кандидатстване, 263 от общо 265 общини успяха да представят исканата информация в срок!”, посочи инж. Стоянов и направи важното уточнение, че всички общини могат да кандидатстват до 18:00 часа на 15.12.2023 година (петък) за разликата между подадените до 21.11.2023 година съгласно писмото на МФ проекти и обявената в чл.108 от Закона за държавния бюджет стойност.

Инж. Стоянов допълни, че това може да стане само през предложение, направено от народен представител, тъй като такава е процедурата между първо и второ четене за приемането на закона.

Като народен избирател от Варненски многомандатен избирателен район инж. Коста Стоянов заяви, че е обръща сериозно внимание на общините в област Варна, които също имат възможност да кандидатстват с още проекти.

“До момента общините са подали следните проектни предложения, а могат да кандидатстват допълнително за следното:

Аврен (4-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 8, 8 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 1, 2 млн. лева.

Аксаково (3-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 13, 5 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 1, 5 млн. лева.

Белослав (4-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 3, 5 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 6, 5 млн. лева.

Бяла (4-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 4, 2 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 5, 8 млн. лева.

Варна – подадени 3 проекта за обща стойност 15 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 85 млн. лева

Ветрино (5-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 2, 3 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 3, 7 млн. лева.

Вълчи дол (4-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 4, 2 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 5, 8 млн. лева.

Девня (3-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 4, 5 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 10, 5 млн. лева.

Долни чифлик (3-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 4, 8 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 10, 2 млн. лева.

Дългопол (4-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 3, 9 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 6, 1 млн. лева.

Провадия (3-та категория) – подадени 2 проекта за обща стойност 13, 7 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 1, 3 млн. лева.

Суворово (4-та категория) – подадени 3 проекта за обща стойност 2, 5 млн. лева,  могат да кандидатстват с проекти за още 7, 5 млн. лева.

 

“Обръщам внимание, че общините мога да кандидатстват за финансиране на проекти за проектиране, основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища, основен ремонт, реконструкция и изграждане на ВиК системи и съоръжения, представляващи публична общинска собственост, както и за основен ремонт и реконструкция на сгради, публична общинска собственост, в т.ч., в които се осъществяват дейности в областта на културата, с изключение на обекти, представляващи недвижими културни ценности, както и за благоустройствени дейности в населените места.

Финансирането на проектите се извършва при условие, че има издадено валидно разрешение за строеж за проекти за строително-монтажни работи или виза за проектиране за  дейности по проектиране. Кметовете имат само 4 работни дни да се свържете със съответния народен представител, чрез който да предложите допълване на списъка с проектите в Инвестиционната програма за общински проекти. Следващият шанс ще бъде евентуално до 1-ви март 2024 при актуализацията на бюджета”, каза в заключение инж. Коста Стоянов.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!