Инж. Коста Стоянов към министъра на финансите : Обективни ли ще бъдат критериите, по които общините биват финансирани

Инж. Коста Стоянов към министъра на финансите : Обективни ли ще бъдат критериите, по които общините биват финансирани

На проведения парламентарен контрол един от изслушваните министри беше министърът на финансите. Народният представител от “Възраждане” Коста Стоянов зададе въпрос, свързан с критериите, по които общините ще получават финансиране, както и тяхната обективност, прозрачност и честност.

“Господин министър, искам да попитам какви са критериите, които са заложени в тази програма за бюджет от 1 млрд. Аз преди малко си направих труда да сметна, че ориентировъчно, ако счетем, че за всяка една община се полагат средства, средно се получава по около 3 800 000 на община. Въпросът ми е – какви са точно критериите? Какви са параметрите? Вие казахте, че на база на някакви показатели от Националния статистически институт ще бъдат определени таваните на бюджетите за всеки един от проектите. И така, в развитие, ако може да обясните критериите, обективни ли ще бъдат или ще бъдат субективни, в смисъл такъв – ще има наши общини, които ще получат определено финансиране, под наши, имам предвид, общини от Сглобката – ГЕРБ – ПП-ДБ и ДПС или ще има и такива, които не са част от тези формации?”, попита от трибуната на Народното събрание Коста Стоянов от “Възраждане”.

Министърът на финансите поясни, че проектите не могат да бъдат такива, отнемащи повече от три години за реализация и въвеждане в експлоатация, както и че няма да се допуска дофинансиране на стари проекти или започнати такива, а общата максимална стойност на разходите за 2024 година по сключване на споразумения със съответната община се определя в зависимост категорията на общината.

Въпреки просторното фактологично обяснение на министъра на финансите, въпросът на народния представител от “Възраждане” не получи задоволителен отговор, особено имайки предвид съмненията за безпринципност и непрозрачност при разходването на публичните средства от управляващата сглобка.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!