Инж. Коста Стоянов: За постигане на висока ефективност освен планиране е нужен и правилен контрол

Инж. Коста Стоянов: За постигане на висока ефективност освен планиране е нужен и правилен контрол

Настоящата ситуация със санирането само показва за пореден път, че България е ощетена от  така нареченият. План за възстановяване и устойчивост.

Парламентът изслушва министърът на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с енергийното обновяване на жилищния фонд в страната.

Инж. Коста Стоянов от “Възраждане”, посочи от парламентарната трибуна, че от изслушването става ясно, че е изключително необходима и наложителна инициативата, свързана със санирането на жилищните сгради, но тя може да бъде опорочена, което се превръща в нещо типично за предходните и настоящи управления на България.

“На всички ни беше предварително ясно, че няма как предвидените по НПВУ средства да стигнат за всички жилищни сгради, за които по предварителни данни ще са необходими около 7 млрд. лева. На всички беше ясно, че ще има недоволни, защото ще останат извън чертата най-малко поради липса на достатъчен бюджет. И тук трябваше да бъде ролята на двете министерства да определят ясни критерии и да се предвидят оценки, които да не могат да бъдат манипулирани по един или друг начин. За съжаление обаче, стотиците получени жалби показват, че липсва прозрачност при определянето на оценките на подадените предложения, съответно при тяхното класиране”, заяви инж. Коста Стоянов от „Възраждане“ от парламентарната трибуна.

 

Той посочи още, че гражданите не са съгласни с оценките на направените от тях предложенията за изпълнение на инвестициите. Те изразяват съмнение за обективността на обследването за енергийната ефективност.

Общините също недоволстват от направените оценки и са изпратили протестни писма за преразглеждане на резултатите от процедурата.

От Камарата на енергийните одитори в България, също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и настояват за информация относно назначаването на оценителната комисия, броя на оценителите и тяхната компетентност.

Проблемите не започват оттук и не свършват дотук. Те са предварително заложени още през 2020-2021 година, когато е била планирана програмата. 1,75 лева /квч заложена базова цена е крайно неадекватен показател. В голяма част от проектите цените възлизат на стойност между 3 и 5 лева / квч. Подвеждащи са и лимитите, които са записани срещу всяка една община. Това също е проблем, защото голяма част от кметовете може би са мислили, че едва ли не тези средства са им гарантирани, въпреки че процедурата е конкурентен подбор. Няма как да разполагаш с 1, 130 млрд. лева, а общата стойност на лимитите на всички общини да възлиза на 3,340 млрд. лева. Т.е. първоначално са предвидени възможности за кандидатстване на проекти 3 пъти повече от наличните средства.

 

“С приключването на първа фаза по програмата за енергийна ефективност по време на управлението на ГЕРБ, постъпиха множество сигнали за некачествено извършени дейности, като част от сигналите включват: не добре захваната изолация, течащи дограми на прозорци, поставяне на изолационни плочи които са тънки или не отговарят на нужните топлоизолационни свойства, неправилно или недовършени други строително-монтажни дейности.

За правилното постигане на висока енергийна ефективност и постигане на нужните цели за постигане минимум клас на енергопотребление „B” и минимум 30% спестявания на първична енергия е нужно освен инвестиране и подпомагане, да се упражнява правилният контрол върху извършените дейности.

Ние от “Възраждане” настояваме за преразглеждане на оценките, за проверка на фирмите, издаващи сертификатите, и ако се налага – дори отнемане на лицензите им. Дори за сезиране на компетентните органи, ако се налага.

 

Настоящата ситуация със санирането само показва за пореден път, че България е ощетена от  т.нар. План за възстановяване и устойчивост, който ГЕРБ написаха, а ППДБ в коалиция с БСП, които днес искат изслушвания, го внесоха в ЕК. Планът за уж възстановяване се занимава основно с БГ енергетика или по-скоро с нейното унищожаване, срещу което на България се подхвърлят жълти стотинки. От една страна българските граждани са крайно неудовлетворени от санирането, а от другата стои истината, че за да получим средствата за него, България трябваше да се откаже от въглищните си мощности, да остави хиляди българи без поминък, да приеме да гори боклука на Европа. Приехме куп ограничения в транспорта и земеделието и какво имаме насреща? Празни обещания, недобре реализирани програми, злоупотреби, минимално достигане до българските граждани, но за сметка на това бързооборотни средства, които изтичат в нечии джобове.“ се казва в Отношението на ПГ на Възраждане от  парламентарната трибуна.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!