Инж. Коста Стоянов: Във Варна има системни проблеми с електрозахранването

Инж. Коста Стоянов: Във Варна има системни проблеми с електрозахранването

На изслушване в Народното събрание на министъра на енергетиката и Председателя на КЕВР, във връзка с преустановяване на електроснабдяването към хиляди домакинства, по време на обилните снеговалежи миналият месец, народният представител от “Възраждане”, инж. Коста Стоянов зададе въпрос, конкретно свързан с неговия избирателен район – Варна.

“Във Варна има системни проблеми в електроподаването към частните абонати. Конкретно говорим за районите на “Боровец”, “Галата”, “Добрева чешма”, “Виница”, “Лозите”, “Траката”, “Кичево” и други местности, селищни образувания и населени места, в които има постоянен проблем с прекъсването на електрозахранването и временни смущения на тока. Там, на практика няма нормално електрозахранване. След спиране на тока, хората се оплакват от пускане на по-високо напрежение и електрическите им уреди постоянно изгарят. Това се случва, не само при снеговалежи и силни ветрове, а постоянно. В тази връзка, бих искал да попитам, какво се случва с инвестираните от страна на Електроразпределителните дружества средства. Какви са инвестиционните програми на електроразпределителните дружества и защо не са публикувани публично, за да може потребителите да знаят къде отиват техните средства? Защото те заплащат, а в същото време не получават качествена услуга – нормално електрозахранване. Не е ли крайно време, именно чрез инвестиционните програми, да направим така, че да имаме по-малко смущения в електроразпределителните мрежи?”, попита от трибуната на Народното събрание, инж.Коста Стоянов от “Възраждане”.

Министърът на енергетиката отговори, че към 31 август, разходите по ремонтните части са 6 892 000лв., а рехабилитацията, извършването на основния ремонт и профилактиката на съоръжението също изискват средства, като през последните три години значително са намалели инвестициите за ЕРП – Север, а по отношение на инвестиционната програма – при всички положения трябва да се преразгледа в много по-сериозни мащаби и точно това е причината да бъдат включени с проекти по Модернизационния фонд, а не само Енергийния системен оператор.

Инж.Коста Стоянов репликира Председателят на КЕВР, че не е било отговорено по същество на зададения въпрос, а именно – защо Инвестиционните програми не се публикуват публично, за да са наясно хората, къде отиват техните средства, на което Председателят на КЕВР отговори, че не е сигурен, дали в рамките на другите документи, които се публикуват, по отношение на електроразпределителните дружества, не се включва и публикуване на Инвестиционните програми, но поема ангажимент към народният представител от “Възраждане това да бъде направено, ако не е свършено до момента.

Актуално

Костадин Костадинов: „Възраждане“ с пълна подкрепа за Доналд Тръмп

Какво се случи в четвъртата работна седмица на 50 Народно събрание?

Петър Петров от „Възраждане“ поиска обяснение от министъра на вътрешните работи във връзка със смъртта на 41-годишния Мирослав Александров в град Монтана.

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!