Ивелин Първанов към военния министър : Смятате ли, че Вашият пост трябва да бъде заличен, тъй като първите хора, които са застъпили на него, са били руски генерали

Ивелин Първанов към военния министър : Смятате ли, че Вашият пост трябва да бъде заличен, тъй като първите хора, които са застъпили на него, са били руски генерали

Днес в Парламента се проведе изслушване на военния министър, във връзка с целите и резултатите от работното му посещение в САЩ.

Народният представител и специалист по темите национална сигурност и отбрана, Ивелин Първанов от “Възраждане” заяви, че през последните седмици е провел няколко срещи с военнослужещи и се е установило, че тази година ще бъде пенсиониран един значителен контингент от нашия команден състав.

“Това ще предизвика криза в управлението на нашата армия, тъй като ще имаме 1000 души недокомплект, само офицери. Това е само за командния състав. Отделно, имаме недокомплект в  редови и сержантски състав, няма как да мотивираме хората да предпочетат военната професия пред останалите. Тук се говори за някакви милиарди средства заделени за инфраструктура, за други военнослужещи, за други държави, но най-важното – ние не сме поставили на първо място стандарта на нашите военнослужещи. И аз иска да знам – затова ли отидохте до Америка, за да поканите американците да изпълняват функциите на нашите въоръжени сили ; така ли смятате, с тези сили да противодействате на Русия, тъй като, доколкото разбирам от последните ви изяви, ние вече имаме стратегически противник в района на Черно море – Русия и с какво точно ще го възпираме този противник, при положение, че нашите въоръжени сили, в трите си основни компоненти изостават”, попита от парламентарната трибуна, Ивелин Първанов от “Възраждане”.

Той допълни, че разбира желанието на военни министър да прави изявления, които да са угодни на Големия брат, но само с празни и кухи заявления, няма как да се повишат бойните способности на българската армия.

“Тъй като сте заявил, че историята на България трябва да се пренапише, че българите не трябва да са благодарни на Русия, може ли на предстоящите празник 3-ти март да заявите това от Паметника на Шипка пред насъбралите се българи и да кажете, че този паметник е излишен, да направите същото в Плевен пред Костницата на загиналите руски войници, че тази костница е излишна и няма защо да бъде споменавана и тачена. Можете да направите същото в храм-паметника в Шипка, където в знак на благодарност към загиналите руски воини е издигнат този храм. Смятате ли, че те трябва да бъдат заличени и най-важното, смятате ли, че Вашият пост трябва да бъде заличен, тъй като първите хора, които са застъпили на него са били руски генерали, със създаването на Княжество България?”, попита от трибуната на Народното събрание, Ивелин Първанов от “Възраждане”.

Военният министър отговори, че народният представител от “Възраждане” повдига сериозен въпрос, относно командния състав на армията и отбранителните способности на България, но той не е бил дискутиран на работното му посещение в САЩ и, съответно не би го коментирал, а на втората част от въпроса, свързана с историческите паметници отказа да отговори.

С всяко изслушване на военния министър се затвърждава впечатлението, че действията на неговото Министерство се извършват, единствено с цел да обслужват чужди интереси, а българските национални приоритети остават на заден план. Това пролича, за пореден път днес, от поведението на министъра, изразяващото нежелание да отговаря на зададените му въпроси, въпреки че те са с висок обществен интерес и касаят националната сигурност на България.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!