Златан Златанов: Съсипят ли моста на Колю Фичето, не може да бъде възстановен

Златан Златанов: Съсипят ли моста на Колю Фичето, не може да бъде възстановен

На миналия парламентарен контрол, народните представители на “Възраждане” бяха подготвили и подали 36 от 73 въпроса към министри. Останалите общо 39 въпроса бяха зададени от народни представители на останалите пет парламентарно представени партии. Очевидно, опозиционната политическа сила “Възраждане”, отново ще бъде най-активна в парламентарната си дейност и в този сезон на Народното събрание.

Един от въпросите на “Възраждане” беше към Министъра  на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), зададен от народния представител Златан Златанов – избран от областен район Русе.

Въпросът е важен за транспорта и сигурността на жителите на град Бяла, за да бъдат спокойни, че се запазват всички знакови архитектурни паметници и съоръжения и се реставрират подобаващо, за да се запази духа и автентичността на града. Златан Златанов поиска от Министъра, конкретно да отговори на  следния въпрос:

“Следи ли ежедневно и в реално време изпълнението по реставрацията на моста на Колю Фичето в община Бяла, област Русе? И има ли увеличение в отделените средства за реставрация,  от близо 9 млн. лева?

При установената проверка става ясно, че процесът не се следи качествено и цената, която финално трябва да се плати за реставрацията на моста, се е покачила с 15% до 11.5 млн. лева, като крайният срок за завършване на процеса е до края на годината.

Според Златан Златанов реставрацията на моста на  Колю Фичето над река Янтра е предизвикала  възмущението на жителите на областта.

“Мостът е недвижима архитектурна, строителна и културна ценност от национално значение. Грозна гледка представлява намесата при реконструкцията при два от подпорните стълбове, прясно бетонирани с геометрия различна от останалите, което е груба намеса в автентичния вид на съоръжението, построено през далечната 1867 година. Притесненията на хората не са безпочвени, тъй като друг мост, също дело на възрожденския майстор, построен при град Дряново, беше укрепен с бетон, без да се спазва законът за културното наследство. Затова русенци считат, че мостът ще бъде съсипан от хора с дипломи, но без сърца.” – коментира Златан Златанов от трибуната.

Като допълнителен акцент, поставен от народния представител Златан Златанов, бе начинът, по който този мост се реставрира и важността самият облик на моста да запази автентичния си вид, защото това е един от първите мостове, построени след Освобождението. Подобни реставрации трябва да се правят от лицензирани специалисти с доказан опит в дейността, защото ако бъде деформиран или съсипан външния вид на моста, повече не може да бъде възстановен.

Актуално

Николай Костадинов, „Възраждане“: Община Варна нехае за безопасността на жителите си

Структурата на „Възраждане“ в Търговище проведе първото си събрание след изборите

Костадин Костадинов: Това е България в последните 35 години

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!