За трети път министърът на околната среда и водите идва в монтанско по покана на Петър Петров

За трети път министърът на околната среда и водите идва в монтанско по покана на Петър Петров

Министърът на околната среда и водите посети за трети път монтанско, във връзка с множество незаконни сметища в района. Посещението му е по покана на народния представител от “Възраждане”, Петър Петров, който и в 50 Народно събрание продължава да бъде активен по отношение на проблемите на родния си град Монтана и региона в цялост.

Двамата днес са направили проверки за незаконни сметища в общините Монтана, Берковица и Бойчиновци, по подадени сигнали от граждани и от местните структури на “Възраждане” в област Монтана.

“Днес за пореден път направихме инспекция на място за наличието на незаконни сметища и непочистени корита на реки. РИОСВ получиха инструкции за налагане на предписания и санкции за премахване на сметища, намиращи се на територията на общински имоти”, заяви пред медии, заместник-председателят на “Възраждане”, Петър Петров.

Той допълни още, че в община Берковица са установени няколко незаконни сметища с битови и строителни отпадъци, както и, че са замърсени деретата на местната Стара река, поради което са изискали съдействие от Напоителни системи, които да направят проверка на коритото на реката и да изчистят задръстените участъци.

“При евентуални нови наводнения като миналогодишните, съществува съществен риск за живота и здравето на жителите в Берковица. С нас през целия ден беше и екип на РИОСВ-Монтана, който получи инструкции да издаде предписания и да наложи санкции, където е необходимо, по отношение на откритите незаконни сметища в община Берковица. Относно община Монтана – там освен че намерихме нови нерегламентирани сметища, дори попречихме на недобросъвестни граждани да изхвърлят битовите си отпадъци на нерегламентирани за тази цел места. Също така поискахме да бъде глобен местния кмет, след като срокът за предписанията на премахването на едното сметище върху общински имот изтече и нищо не е направено по въпроса”, коментира още Петров.

Народният представител от “Възраждане” допълни, че в община Бойчиновци, също са регистрирали незаконни сметища и е била направена инспекция на заустването на отпадните води на затвора в Бойчиновци в река, заливаща точно там частен имот. За всички тези действия са уведомени РИОСВ и Напоителни системи. Петров заяви, че се радва, че тези съвместни инспекции с министъра започват да стават регулярни и се зарече след месец отново ще бъдат направени проверки, за да се установи кои от предписанията са изпълнени.

Актуално

Николай Костадинов пита къде е бил кметът на Варна по време на пожарите

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!