Законопроект за ВЕИ в морските пространства опасен за българската енергийна система

Законопроект за ВЕИ в морските пространства опасен за българската енергийна система

Декларация прочетена от парламентарната трибуна от Константина Петрова – народен представител от ПГ на „Възраждане“

Преди 10 дни беше приет поредният лобистки Законопроект за възобновяеми енергийни източници във водите на Черно море. Законопроект, който обслужва  кръговете, около коалицията ГЕРБ, ППДБ, ДПС, олигарси и компании, които вероятно финансират тяхното политическо съществуване, но по никакъв начин не защитават интересите на хората и интересите на държавата, в сектори като рибарство и туризъм.  Законопроектът, разбира се, по вече установена традиция, беше приет без обществено обсъждане, без да бъдат поканени в ресорните комисии заинтересованите страни, без особено медийно отразяване. Възмущението и призивите на засегнатите съсловия чухме само ние от “Възраждане”. Въпросният Законопроект за ВЕИ в морските пространства, освен че е един от най-некомпетентно и неграмотно написаните Законопроекти, внасяни за разглеждане в 49-тото Народно Събрание, е и опасен за българската енергийна система, за българския туризъм и биоразнообразие. Опасен е за здравето на хората, за морските обитатели и за птиците. Законопроект, който е един парад на лицемерието и лобизма, в полза на корпоративни интереси.

Лобизъм е, защото всичко това се прави само, за да се угоди на шепа инвеститори, решили да построят 3 гигавата вятърен парк, за което не само, че няма да платят, нито стотинка на държавата, за това че използват акваторията й, но и държавата ще изкупува произведената електрическа енергия и ще плаща за нея по фиксирана преференциална цена.

Изграждането на ВЕИ централи в крайбрежни зони е изключително скъпо начинание. Никой инвеститор не е достатъчно луд, за да предпочете този вариант пред изграждане на същата централа на сушата, която ще носи същите доходи на годишна база, освен ако инвестицията и печалбата му не са гарантирани от държавата още в самото начало.

Парад на лицемерието е, защото същите лобисти, тук в тази зала, гласуваха българските домакинства да излязат на свободния пазар, откъдето ще купуват електрическа енергия, същите лобисти, тук в тази зала, взеха съзнателно решение ТЕЦ-овете ни да бъдат оставени да фалират, защото цената на електроенергията им трябва да се определя само на пазарен принцип. Същите лобисти, обясняваха, че всичко трябва да се определя на пазарен принцип, да няма участници, които са регулаторно защитени или облагодетелствани – едни спрямо други или за сметка на други. Говорят едно, а правят точно обратното, когато става дума за пари, които ще влизат в техните джобове.

Създадоха хаос от свободно търсене и свободно предлагане, ефектът от което ще видим до месеци.

И изведнъж, когато стана въпрос за цената на техните ВЕИ централи, изградени от техните фирми, с откраднатите европейски пари по Националния план за възстановяване и устойчивост, решиха да регулират цената, за да защитят инвестициите и печалбите си.

Най-тежко засегнат и на практика закрит ще бъде целия отрасъл Рибарство, в който са заети почти 10 хиляди души.

Рибарството е дългогодишен и традиционен поминък в черноморските райони, където повечето хора са заети в риболов и семеен туризъм. Това е история, поминък, бит и култура, която ще бъде заличена за сметка на нечии лични интереси.

В публикуван през 2023 година Специален доклад на Европейската сметна палата се предупреждава, че растежът от енергията от възобновяеми източници в морето е ключов за екологичния преход на ЕС, но може да навреди на морската среда. Посочва се, че Европейската комисия не е оценила потенциалното отражение върху околната среда, в т.ч. изместването на някои биологични видове и промените в структурата на популациите, наличието на храна или миграционните модели, наред с други последици. В доклада одиторите изразяват опасения, че растежът на  енергията от възобновяеми източници в морето в Европа може да навреди на морската среда и на екосистемите както под, така и над морското равнище. Посочва се, че производството на енергия от възобновяеми източници в морето, рядко е съвместимо с други дейности.

Нагла лъжа, от страна на вносителите на Законопроекта беше и, че вятърните централи ще бъдат разположени достатъчно навътре в морето, на повече от 40-50 километра от брега. Оказва се, че инвестиционните проекти, вече са обмислени и изготвени, а текстовете на законопроекта са изцяло съобразени с тях и такова изискване услужливо липсва.

Проектите за изграждане ясно показват, че ветрогенераторите ще бъдат инсталирани в непосредствена близост до бреговата ивица. Този факт е потвърден и от презентация на вятърните паркове, представена от страна на инвеститорите, на която са отбелязали потенциалните територии, които ще бъдат застроени.

На Вашето внимание е част от тази презентация, от която ясно се вижда, че най-близката набелязана акватория до бреговата ивица е в района между Дуранкулак и Шабла, на не повече от 2-3 километра отстояние от брега. Другата акватория е точно пред нос Калиакра – пред историческата столица на Добруджанското деспотство, една от последните крепости на Средновековна България и една от най-големите туристически дестинации по северното черноморие. Разположени по този начин, при височина на ветрогенераторите 150 метра, те ще се виждат по цялото крайбрежие, чак до нос Емине.

Това ще повлияе изключително негативно и на сектор Туризъм, който съставлява около 13% от БВП на страната.

Управляват ни хора в безпринципна коалиция, готови да унищожат всичко в страната ни – земеделска земя, природа, биоразнообразие, цели отрасли, с традиции в нашата страна, които десетилетия наред, изхранват милиони български семейства. Отрасли като въгледобив, риболов, черноморски туризъм, земеделие и селско стопанство. Готови са да унищожат всичко това само и единствено за лична облага и в името на външни за страната ни корпоративни интереси. И го правят, правят го последователно, агресивно и методично, а за българският народ остава само разрухата, която зее навсякъде около нас.

Това са хора, които не зачитат българските граждани и техните интереси. Хора, които дори не присъстват на организираните от самите тях срещи със заинтересованите страни, с което показват категорично, че няма да се спрат пред нищо, прокарвайки поредния лобистки закон.

Уважаеми сънародници,

Ние от “Възраждане” всеки ден се борим с беззаконието и неправдата, съсипващи нашата държава и ще продължаваме да даваме всичко от себе си в тази борба, уверени, че заедно с вас ще сложим край на това корупционно управление, в името на нашето бъдеще и на нашите деца. Ние сме отговорни не само пред хората, които ни изпратиха за свои представители в Народното събрание, но и пред целия български народ, ограбван и унижаван от алчната и безродна коалиция. Ще продължаваме да ви разкриваме истината такава, каквато е, вярвайки че всички заедно можем да отстояваме активна позиция и нетърпимост към предателството и кражбите, да защитаваме бита и традициите си, определящи ни като народ.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!