Емил Янков: Институциите си прехвърлят топката, гражданите страдат

Емил Янков: Институциите си прехвърлят топката, гражданите страдат

На проведения в петък Парламентарен контрол, народният представител от “Възраждане”, Емил Янков зададе въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството, във връзка с плачевното и застрашаващо живота на гражданите състояние на каменния зид до къщата-музей на Христо Г. Данов.

“Тя се намира на оживено място, в сърцето на Стария град, там ежедневно минават студентите на Музикалната академия, и биологичния факултет към Пловдивския университет. Предвид хилядолетната история на Пловдив, оттам ежедневно преминават и стотици  чуждестранни гости на града и туристи. Тази каменна подпорна стена продължава да е в изключително лошо състояние и продължава да представлява опасност за живота и здравето на всички хора, които са решили да минат в близост до нея. Въпреки настояването на “Възраждане”, видимо няма действия по обезопасяването и реставрацията на този обект”, заяви Емил Янков от трибуната на Народното събрание.

Той допълни, че във връзка с предишни въпроси на “Възраждане” по темата, министърът е поел ангажимент да се издаде предписание, според което да се обезопаси районът със защитни пана, тип ограда, да се изготви становище и  инвестиционен проект за укрепване и възстановяване на подпорния зид, като са изминали, почти 8 месеца оттогава, а не изглежда да е свършено нещо от заявеното.

Министърът заяви, че е извършена проверка на място, както и документално от надзорните институции и съгласно данните от Национален публичен регистър на недвижимите културни ценности, подпорната стена, в близост до къщата-музей на Христо Г. Данов не притежава статут на недвижима културна ценност. Обявена е обществена поръчка за проектиране и надзор за изграждане, реконструкция, рехабилитация и ремонт на инфраструктурата на защитените закони на район Централен.

Отговорите на министъра задълбочават наложеното, отдавна в обществото схващане, че българските институции само си прехвърлят топката и не решават, действително проблемите на гражданите, а напротив, не предприемат и нужните мерки, за да обезпечат здравето и безопасността им. Недопустимо е престъпното нехайство и безотговорност,  от страна  на управляващата сглобка, която от  национално ниво, се мултиплицира и на местно и не решава проблемите на гражданите, а само ги задълбочава.

Народните представители, избрани от 16-ти МИР Пловдив – Емил Янков и Ангел Георгиев заявиха, че ще повдигнат темата и на местно ниво в Пловдивски общински съвет, чрез групата на “Възраждане”,  за да може възможно най-скоро да има решение на проблема, защото съществува реален риск за живота и здравето на хората.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!