Димчо Димчев: Идеята за изграждане на водородна долина е скъпа инициатива, а в област Кюстендил липсва голям водоизточник

Димчо Димчев: Идеята за изграждане на водородна долина е скъпа инициатива, а в област Кюстендил липсва голям водоизточник

На проведена днес пресконференция структурата на „Възраждане“ в Кюстендил представи позицията си,  относно водородната долина „Захир“, която ще бъде реализирана на територията на общината.

„Съобщи се, че тук ще има експериментален модел, в който ще се произвежда 400 кг. водород. Само за 1 кг. водород обаче са нужни от 9 до 10 литра вода, също така и не малко количество електроенергия – 55 кв/ч. За 400 кг. водород дневно ще са необходими 4 тона вода. Аз поне не зная за наличието на такъв голям водоизточник в Кюстендил. Тук водата се добива в момента чрез помпажна система, тоест не знаем до каква степен всичко това би било ефективно, тъй като се използва огромна ел. енергия за добива на вода.“, каза на пресконференция народният представител Димчо Димчев, който е и координатор на „Възраждане“ за област Кюстендил.

Той каза още, че за него е непонятно, защо се експериментира в Кюстендил, а не на място, където има достатъчно вода, която да се ползва. Например по Черноморието има достатъчно вода, която може да се пречиства и използва. И припомни, че в доста от селата в област Кюстендил и сега има проблеми с водата, защото нямат достатъчно водоснабдяване.

„Единственото логично обяснение за мен е, че трябва да се усвоят средства от Фонда за справедлив преход.“, коментира Димчев.

Народният представител от „Възраждане“ предположи, че самата технология вероятно  е добра и иновативна, но работи с вода, която в област Кюстендил не е достатъчно количество за такъв проект.

„Обаче ако наистина искаме да налагаме тази технология и в последствие да се разгърне в по-големи мащаби, аз не виждам как ще стане това при положение, че нямаме голям водоизточник. Тази технология е алтернативна, но доста скъпа.“, каза още Димчо Димчев.

От своя страна общинският съветник от „Възраждане“ – Цветомира Маринова, заяви, че е отправила запитване още на обсъждането на първата комисия по отношение на водоизточника, от който ще се използва вода.

„Тогава ми беше обяснено, че ще се „бият“ сонди, за да се черпи индустриална вода. Тоест на този етап и на тази площ, която е определена по проекта няма водоизточник. Другото, което беше обяснено е, че ще бъдат закупени сметоизвозващи автомобили и няколко буса, които ще се използват за социалните услуги в общината. На този етап обаче все още не е ясно какъв ще бъде разхода за тяхната експлоатация. Община Кюстендил вече кандидатства по този проект като казаха, че има възможност за предоговаряне“, уточни Маринова.

Тя припомни още, че няколко инициативи на “Възраждане” са приключили успешно. Преди седмица са завършили с изграждането на ограда на гробищния парк в село Жабокрът, където са се включили с доброволен труд.

„Миналата седмица в село Полска Скакавица пък изчистихме и направихме нов път до храма, който е над водопада. Ние даваме постоянно пример с инициативи, с действия, с това да бъдем близо до хората, да търсим начин да им помогнем и да решим техните проблеми“, каза в заключение Маринова.

От националните теми беше коментирана темата с първия мандат. На въпрос от страна на журналисти народният представител от “Възраждане“ отговори:

“Категорично няма да подкрепи кабинет с първия мандат. Ако следващия мандат бъде даден да ДПС, той дори няма да се коментира. Очакваме третия мандат да се предостави на нас от “Възраждане”, за който имаме решение“, коментира народният избраник Димчо Димчев.

Що се отнася до приоритетите за област Кюстендил, едно от важните неща, по които Димчо Димчев  се е интересувал и в 49 Народно събрание, това е липсата на депо за отпадъци в областта.

„Знаете, че община Кюстендил е рекордьор по глоби за нерегламентирани сметища. Това е политика, която е била през последните повече от 10 години, така че имахме вече разговор с областния управител, в момента изчакваме дали ще има кабинет, защото реално всеки път аз задавам един и същи въпрос към различен човек, който „тупа топката“ и казва, че все още не е запознат с проблема. След като има кабинет, ще започнем да задаваме съответните въпроси за област Кюстендил и да търсим реше.“, заяви народният представител от „Възраждане“.

Актуално

Николай Костадинов пита къде е бил кметът на Варна по време на пожарите

Костадин Костадинов: Няма значение кой е министър-председател, ако не зачита волята на българския народ

С промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ можем да спрем манипулирането на изборните резултати

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!