Димо Дренчев, „Възраждане“, коментира  как трайно да се намалят  ценитe

Димо Дренчев, „Възраждане“, коментира  как трайно да се намалят  ценитe

Водачът на листата с кандидати за народни представители за Перник коментира в телевизионно предаване мерките, предлагани за ограничаване на цените.

„Цени не се ограничават административно. Единственият начин да имаме трайно ниски цени е тогава, когато повишим предлагането на стоки. Методът на централните банки е да правят обратното нещо. Те се опитват да намалят парите в обръщение. Да, това е техният начин – чрез вдигане на лихвите да намалят парите в обръщение. Но това е начинът, който ще предизвика охлаждане на икономиката, стагфлация, безработица и ще предизвика фалити, които вече започнаха. Предполагам, че последващи повишения на лихвите ще бъдат забавени малко, няма да смеят толкова рязко да вдигат лихвите. Но всъщност правилният път е този да се повиши производството. Особено родното производство на храни. Защото трайно, от години бананите в България са по-евтини от краставиците и това е ненормална ситуация.“, коментира Димо Дренчев.  

Той също добави, че цените в магазините не могат бързо да бъдат свалени и ако се направи някакъв закон, който ги ограничава, това може да доведе до дефицити.

„Има един такъв момент – че това, което чувам за въвеждането на максимална надценка, е само единствено в услуга на големите вериги. Такъв тип надценки ще обслужат само най-големите играчи на пазара. Тези, които правят огромни обеми и обороти, могат да продават през няколко стотинки. За малкото магазинче това е невъзможно. По този път не бива да се върви. Това ще е мярка във вреда на малките магазинчета!

Димо Дренчев коментира и все повече тиражираната в общественото пространство идея за закон за спекулата.

„Ние дори нямаме дефиниция на спекула. Всъщност какво означава тя? В крайна сметка това е есенцията на търговията – ти трябва да купиш някаква стока от едно място по-евтино и да я продадеш на друго с някаква надценка. Това, което може бързо да даде ефект, е работата на сегашните комисии за защита на потребителите и особено за защита на конкуренцията. Например ние имаме внос на огромни количества зърно и слънчоглед от Украйна на много ниски цени, но нямаме сериозен спад на цените на олиото и хляба в България. Там някъде има някакви свръхпечалби по веригата. Но това може да стане само ако има картел при производителите или търговците, и това е работа на държавните регулатори да го хванат, да го разкрият и да го санкционират. И нещо друго ще ви кажа, във връзка с тези банкови фалити, които започнаха отвъд океана и в Европа вече, може да се окаже, че ще си спомняме с умиление за моментите на инфлация. В момента цените на горивата паднаха страхотно надолу, цената на петрола падна, цената на металите падна. Ако се развие негативният сценарий, както през 2008 г. след фалита на Лемън Брадърс, ние няма да имаме никакъв проблем с инфлацията, ние ще имаме дефлация. Но това ще бъде дори по-лошо, защото ще е признак за тотална рецесия и дълбока криза в икономиката.“ А за 2023 година очаквам дори дефлация на годишна база. Коментира още Димо Дренчев – водач на листата на „Възраждане“ за 14 МИР Перник.  

 

Българските граждани могат да дадат доверието си  за „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината на изборите

 на  2 април 2023 г. 

 

Избери свободата!

 

„Възраждане“ е с номер 3 в бюлетината!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

Петър Петров и министърът на МОСВ с поредна проверка за незаконни сметища в монтанско

Костадин Костадинов: Важните за  България решения да се взимат  от 50 Народно събрание

Костадин Костадинов: „Възраждане“ скоро ще управлява и ще освободим Кърджали от мафията

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!