Димитър Гюрев: Хиляди клиенти на електроразпределителни дружества без ток повече от денонощие 

На днешното заседание в Пленарна зала, по искане на “Възраждане” се проведе изслушване на министъра на енергетика и председателя на КЕВР, във връзка с проблемите с електроснабдяването, от които пострадаха хиляди домакинства, по време на снеговалежите в страната на 25.11 и 26.11.2023

Народният представител от “Възраждане”, Димитър Гюрев посочи, че по време на обилните снеговалежи в България на 25-ти срещу 26-ти ноември, едно словосъчетание е придобило популярност като използвано оправдание за това, че хиляди домакинства  бяха оставени повече от денонощие без електрозахранване, а именно – “непреодолима сила”.

“Така беше категоризирана обстановката от операторите на електроразпределителната мрежа, заради усложнената обстановка. Сякаш сняг в края на ноември е нещо невиждано в нашите географски ширини. В общите условия на Електроразпределителните дружества е записана дефиниция на “непреодолима сила”, а като природни бедствия са категоризирани явления като гръм, буря, проливен дъжд и заледявания. Съгласно Закона за енергетиката, КЕВР е органът, който одобрява Общите условия, които важат за клиентите на електроразпределителните дружества. Не смятате ли, че като сте допуснали да запишете толкова разширена дефиниция на понятието “непреодолима сила”, вие на практика, сте дали възможност всяка една метеорологична обстановка, различна от слънчево време с безветрие, да се тълкува от операторите на електроразпределителните мрежи като “непреодолима сила” и, на практика, да ги освобождава от задължението им да компенсират клиентите на техните услуги, които, въпреки че са изрядни платци, бяха оставени без достъп до електричество за период, по-дълъг от 24 часа. В тази връзка, бих искал да попитам – кога ще излезе докладът ви и кога ще обезщетите гражданите?”, попита от трибуната на Народното събрание, Димитър Гюрев от “Възраждане”.

Председателят на КЕВР отговори, че дефиницията за “непреодолима сила” е елемент от Търговския закон и стъпвайки на това, министърът на енергетиката въвежда ограничителен режим, който е приблизително 48 часа и по време на този ограничителен режим се преустановява подаването на електроенергия, за да се даде възможност на екипите да отстранят проблемите и това е законово установено.

Остава, обаче, проблемът с хилядите домакинства, които останаха без електрозахранване повече от денонощие в един от най-студените месеци, както и обезщетението, за което е поет ангажимент, но следва да се постави под съмнение, дали ще се осъществи, а хилядите семейства и домакинства компенсирани.

Актуално

“Възраждане” – Лом : Проблемите на хората с увреждания са системно неглижирани от местната власт 

В Монтана ще има нова детска площадка и облагородени подлези, по предложение на “Възраждане” 

Даниел Петров: Гражданите на Беларус знаят, че техният глас е важен и масово гласуват