Димитър Гюрев: Пътен участък чака 60 г. да бъде завършен

Димитър Гюрев: Пътен участък чака 60 г. да бъде завършен

Димитър Гюрев: Пътен участък чака 60 г. да бъде завършен

„Завършването на пътя между селата Белица и Загражден чака повече от 60 години. Време е за реални действия в тази насока.“ – заяви пред журналисти Димитър Гюрев, кандидат за народен представител от   “Възраждане“ от 17 МИР Пловдив-област

“Този пътен участък има голямо значение за развитието икономическите връзки и туризма на региона – каза още Димитър Гюрев и допълни, че хората чакат повече от 60 години този път да бъде завършен. Въпреки че през 2019 г. беше започнало изграждането на последните 7,5 км, след по-малко от година дейността по строителството е преустановена и последните години не се предприемат никакви действия, за да бъде решен този проблем. Изграждането и пускането му в експлоатация е от голямо значение, тъй като той ще свърже двете области – Пловдив и Смолян и може да бъде алтернативно трасе, което да поеме част от трафика,  и по този начин е възможно да бъде съкратен пътят между Асеновград и Загражден, който в този момент минава през връх Рожен.”  коментира още Димитър Гюрев.

Той допълни, че завършването на този проект ще бъде от голямо значение за региона след отварянето на ГКПП Рудозем-Ксанти, тъй като ще облекчи значителна част от трафика в района и ще е алтернативен на пътя Асеновград – Смолян.

“Регионът притежава изключително голям транспортен, търговски и туристически потенциал, който не се развива именно поради липсата на воля и енергични действия.”, каза Гюрев  и допълни, че пътят е част от републиканската пътна мрежа, а незавършеният участък е разположен изцяло на територията на област Пловдив.

Димитър Гюрев, в качеството си на народен представител от региона, активно е ангажиран с този проблем и посочва, че сред основните му приоритети е именно казуса с недовършения пътен участък.  Той е провел редица срещи с председателя на управителния съвет на АПИ, от които става ясно, че строителните дейности са преустановени от страна на възложителя, поради предсрочно изчерпване на отпуснатите суми по проекта. След зададените  въпроси от негова страна към министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков, и сезиране на Дирекция строителен контрол, от страна на АПИ е направена проверка и са установени нарушения и нередности в процеса на строежа на пътя, свързани с превишаване на заложения в проекта габарит. Въпреки това от 2023 г. след подадените сигнали към АПИ и Агенцията за държавна финансова инспекция, решение на проблема все още няма. Не е извършена все още проверка от страна на АДФИ, която е длъжна да провери и установи законосъобразността на сключения договор с фирмата изпълнител и извършените плащания по него.

Димитър Гюрев каза, че завършването на пътната отсечка остава сред неговите основни приоритети, за да може пътят да бъде изграден възможно най-скоро и по този начин да бъде използван ефективно туристическият, икономическият и транспортният капацитет на региона.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!