Деян Николов: Какъв е планът на властта, по отношение на мигрантския натиск от Европа към България?

Деян Николов: Какъв е планът на властта, по отношение на мигрантския натиск от Европа към България?

Общинският съветник от “Възраждане” и председател на групата на третата Деян Николов проведе брифинг, във връзка с  потенциалния мигрантски натиск към границите на България и мерките, които възнамерява да преприеме Столична община.

“Както знаете, миналата седмица, в София кацна един самолет с върнати мигранти от Виена, информацията, която имаме е, че се очакват още такива самолети от Европа. В тази връзка, ние сме загрижени за сигурността в София. Знаете, че има няколко точки в столицата, където се събират мигранти – обикновено мъже в разцвета на силите си, не е ясно, какви са и откъде идват, както и, дали са опасни или криминално проявени. Получаваме и сигнали от граждани, които са загрижени за това, което се случва в София и, съответно, мерките, които вече сме предприели са под формата на запитвания, както от страна на общинските съветници, така и от народни представители от “Възраждане” към министъра на вътрешните работи, към Гранична полиция и СДВР”, коментира Деян Николов от “Възраждане”.

Той допълни, че ресорните институции, трябва да дадат отговори на следните въпроси : Какви мигранти се приемат обратно в България, колко са и какво предстои оттук нататък, има ли план, има ли договорки за връщането на още мигранти? Къде ще бъдат настанявани те? Какви са тези лица, имат ли криминални прояви?

“Изискваме пълна информация от нашата държава за тези хора, дали смятат. че тези хора са безопасни и има ли някакви рискове за гражданите. Оттук нататък, поради естеството на проблема, предстои да изискаме срещи с министъра на вътрешните работи, с Директора на СДВР, евентуално и с гранична полиция, защото смятаме, че е важно да има прозрачност, по отношение на ангажиментите, които България е поела. От една страна ни успокояват, че нищо особено няма да се случи, дано да е така, но от друга страна излязоха документи, че Австрия има, над 6000 заявени мигранти, които искат да върнат, обратно в България. Ние се надяваме, че няма да ги приемаме обратно, защото бройката не е никак малка, още повече, че това е само една държава в Европейския съюз и въпросът е – Има ли риск и други държави да заявят желанието си да връщат мигранти в София”, коментира общинският съветник от  “Възраждане” в Столичен общински съвет – Деян Николов.

Той посочи очевидния факт, че съществува съществен риск, напред във времето, в центъра на София да се разхождат десетки хиляди нелегални мигранти, със съмнително и непроверено криминално минало. Притесненията са, какво може да се случи в България, след няколко години, тъй като Европа вече има сериозен мигрантски проблем и там сигурността е нарушена, в редица европейски държави и столици.

“Ние не искаме да изпадаме в ситуация, в която да ни е страх да се разхождаме по улиците на София свободно и спокойно. От тази гледна точка, смятаме, че е от много силен обществен интерес да разберем, какви са договорките и какъв е планът на властта, по отношение на евентуален мигрантски натиск от Европа към България”, допълни в заключение Николов.

Актуално

Деян Николов: Сглобката  продават позиции в общинските дружества, купуват общински съветници, ДАНС и Прокуратурата трябва да се самосезират

Костадин Костадинов: България вече е фактор – в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

Георги Георгиев: Ще осигурим навременна и адекватна помощ на хората с увреждания с нови изменения в закона

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!