Деян Николов: Демонтирането на Паметника е историческо престъпление, целящо връщането на фашизма

Деян Николов: Демонтирането на Паметника е историческо престъпление, целящо връщането на фашизма

Деян Николов: Демонтирането на Паметника е историческо престъпление, целящо връщането на фашизма
„Започваме да живеем в някакъв тоталитарен режим, защото така се отнасят тоталитарните режими към паметниците – премахват ги, опитват се да заличат историческата памет. Всичко, което се случва, е много притеснително, защото явно ПП-ДБ се опитват да възстановят фашизма в България, иначе не виждам какво толкова  са се хванали за този паметник. Все едно София няма проблеми, все едно държавата няма други проблеми. Най-важното нещо е жизненият стандарт на хората, да се преборим с бедността. 40-50% от българите живеят на прага на бедността, от месец за месец, чудят се коя сметка да забавят. Това са основните ни проблеми. „Сглобката“ се занимава само с геополитика – с войната в Украйна, с това да си затворим въглищните централи в Стара Загора или пък да си подарим реакторите или БТР-ите. Докога? Не ни ли писна да се занимаваме само с въпроси, които не подпомагат нашето съществуване?“, каза на брифинг общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов.
 Около Паметника на Съветската армия е закаран кран, който най-вероятно ще демонтира само фигурите, а 400-500 полицаи са отцепили района.
„Извършва се вандалски акт. Гражданско неподчинение е единственото, което в момента можем да постигнем при ескалиране на напрежението, което по принцип не желаем. Не е това начинът. Не искаме това за София. Това изглежда като военна зона. Уж има някаква експертиза, която казва, че фигурите били опасни. За съжаление никой не е виждал тази митична експертиза. Призивът ни е да я публикуват на сайта на областната управа. Ако не греша, има предишна експертиза от 2018 или 2019 година, според която  цялостното състояние на паметника  всъщност е доста добро, с изключение на поддръжката. Но като цяло заключението е, че паметникът няма проблем, ако се инвестира с малко средства да бъде възстановен в перфектно състояние.“, каза още Деян Николов.
„Възраждане“ са подали сигнал до прокуратурата, чрез който да бъдат проверени всички действия на длъжностни лица дали спазват закона.
„Много от процедурите, които вървят около паметника, на първо място, са скрити, на второ място, изглежда че са на ръба на закона. Дори собствеността не е ясно точно чия е. Съгласувано ли е с Министерството на културата?  Не е ясно дали има планове за безопасност, разрешение, всички документи, които са необходими за извършването на една такава процедура, не е ясно дали са налични. Доста усилено се крият от нас като общински съветници, дори групата на народните представители на „Възраждане“ не успява да стигне до информация, която трябва да бъде изключително публична. Така че много е притеснително това, което се случва.“, коментира общинският съветник Деян Николов.
Според него паметникът е жертва на политически игри и на политически цели.
„Можем да водим всякакви политически спорове, можем да имаме идеологически спорове, но историческата памет, историята си е история и тя е такава каквато е. Ако някой я харесва – добре, ако някой не я харесва, нека тези паметници да  му напомнят за черна страница в историята на България. Това би било най-нормалното нещо. И дори ако някой иска да извършва такива актове на демонтиране на паметника, нека го направи спазвайки закона на светло и прозрачно. Защото нали в крайна сметка демокрацията това ни казва, че трябва всичко да е ясно, че трябва всичко да е прозрачно. В момента това, което случва, не е прозрачен процес. Ще направим всичко възможно, което е по нашите сили, за да спрем това историческо престъпление.“, допълни Деян Николов.

Актуално

Георги Хрисимиров

Костадин Костадинов от „Възраждане“: Ние, българите, заслужаваме честно, достойно и ефективно управление

„Възраждане“ ще подкрепи само правителство с мандат на Възраждане

Последвайте ни във вайбър и телеграм

Измъкнете се от цензурата и се информирайте директно от нас!